Fakta: Dyra diamanter

Auktionsfirman Sotheby's juvelchef David Bennett förklarar enligt medier att prislappen vid veckans auktion på diamanten "Blue Moon" innebär flera nya världsrekord, bland annat "den dyraste diamanten, oavsett färg, samt den dyraste ädelsten som hittills sålts på auktion".

Det tidigare prisrekordet för en ädelsten på auktion var drygt 46 miljoner USA-dollar, då motsvarande knappt 320 miljoner kronor, i november 2010. Den diamanten kallas "Graff Pink", och är med sina knappt 25 karat mer än dubbelt så stor som "Blue Moon".

En helt "perfekt" diamant, där materialet inte är förorenat, är färglös. Trots det är stenar som skimrar i olika färger mest eftertraktade. Färgskalan har nio steg, från "faint" till "fancy vivid". Blue Moon är ett exempel på en blå diamant med den starkaste "fancy vivid"-färgen.

I tisdags klubbades en spektakulär rosa diamant för 28,7 miljoner schweizerfranc, motsvarande en kvarts miljard kronor. Med en storlek på drygt 16 metriska karat (carat) är stenen historiens största offentligt sålda i sitt slag,

Och kvällen efter var det dags för en ännu värre dyrgrip. Den blå diamanten "Blue Moon" är mindre, drygt 12 carat, men så perfekt att priset sprang upp till 48,6 miljoner schweizerfranc, motsvarande 420 miljoner kronor.

En taleskvinna för fastighetsmagnaten Lau bekräftar att han ligger bakom båda köpen, och vem som ska ha dem framgår av stenarnas nya namn.

– Den första, rosa, är "Sweet Josephine" och den andra är "Blue Moon of Josephine", säger taleskvinnan till nyhetsbyrån AFP.

Josephine rapporteras vara den knappt 65-årige Laus näst yngsta barn. Vad hon, och för den delen magnatens fem andra barn, tycker om de dyrbara gåvorna är ännu ej känt.

Men förhoppningsvis upphör därmed likheterna med den klassiska "Rosa Pantern"-filmen från 1963, där prinsessan Dala efter att ha fått en rekorddiamant som barn sedermera – i kaotiska internationella förvecklingar – ser sig tvungen att stjäla tillbaka dyrgripen.