Fakta: Uzbekistan

Styrdes 1991–2016 av president Islam Karimov, nu av tillförordnade presidenten Sjavkat Mirzijojev.

Yta: 447 400 kvadratkilometer (som Sverige)

Befolkning: 31 miljoner (2014)

Huvudstad: Tasjkent med 2,2 miljoner invånare (2014)

BNP/person: 2 037 USA-dollar (2014). Rikt på gas, olja och bomull.

Rankning på Transparency Internationals index över korruption: 153 (av 168).

Ranking på Reportrar utan gränsers index över pressfrihet: 166 (av 180).

Ett av elva länder som får sämst frihetsbetyg i rankningen från Freedom House.

– De har ingen politisk framtid i landet, säger Alisher Sidikov, exiluzbek och chefredaktör vid Radio Free Europe/Radio Liberty, som noga följer utvecklingen i landet.

Änkan Tatjana och döttrarna Gulnara och Lola hade i sig inga politiska positioner, även om de lyckats tillskansa sig enorma förmögenheter. Men nu är deras beskyddare borta.

Värst är det sannolikt för den säregna äldsta dottern Gulnara Karimova, Telias de facto-partner i landet, som enligt flera källor fortfarande sitter i husarrest, anklagad för ekonomisk brottslighet, sedan hon fallit i onåd 2014. Det skedde sedan Gulnara Karimova på Twitter kritiserade både den mäktige chefen för säkerhetstjänsten och finansministern.

Inget stöd

Hon ska också ha bråkat med den nu tillförordnade presidenten Sjavkat Mirzijojev. Därmed har Karimova gjort sig ovän med vad som allmänt anses vara de tre mäktigaste personerna i landet.

– Ingen i etablissemanget stödjer henne nu, säger Sidikov.

Annat var det förr. Då var hon en snuskigt rik kosmopolitisk jetsetter, modedesigner, popsångerska och ambassadör till FN i Genève med inblandning i var och varannan lukrativ bransch i hemlandet. Bland annat står hon bakom bolaget Takilant, enligt åklagare i flera västländer Telias mutmisstänkta partner i den centralasiatiska forna Sovjetrepubliken.

Svartkonster

– Hon fick inte delta på Karimovs begravning för att undvika att hon ställde till med en scen, men hon fick besöka sin far på hans dödsbädd, säger Sidikov med hänvisning till sina källor.

Mamman Tatjana och lillasystern Lola syntes dock sörja Karimov när han fördes till den sista vilan i hemstaden Samarkand förra lördagen. Dem har Gulnara Karimova också retat upp sedan hon på Twitter beskyllde dem för att smida ränker mot henne med svartkonster.