Kronologi: Detta har hänt

2011. Ledande uzbekiska oppositionella samlas i Berlin för att grunda en ny rörelse, PMU, Uzbekiska folkrörelsen. I september mördas en av grundarna, Fuad Rustamchodzjajev, i Ryssland, där han bor. I november samlas PMU-ledare samlas på nytt, denna gång i Stockholm. Nazarov är där och ger rörelsen sitt stöd.

22 februari 2012. Nazarov skjuts i huvudet i trapphuset utanför sin bostad. I närheten hittas en väska med en revolver med ljuddämpare. Den förmodade skytten flyr till Ryssland. Familjen hade varnat Säpo om en hotbild mot Nazarov men hade inget skydd. Imamen får svåra hjärnskador men överlever.

2012. Ett uzbekiskt par i Sverige grips i maj misstänkta för medhjälp till mordförsöket på Nazarov. De nekar till brott. Paret åtalas men frias av Östersunds tingsrätt och 2013 i hovrätten för nedre Norrland.

10 december 2014. Ytterligare en regimkritisk uzbekisk imam i exil, Mirzagolib Chamidov, mördas i Istanbul. Turkisk polis griper en delvis uzbekisk grupp som påstås ha en dödslista över regimkritiker. På listan står bland andra PMU:s ordförande Muhammad Salih. Även regimkritiker i Sverige fruktar för sina liv.

Januari 2015. Den misstänkte skytten grips i Ryssland på svensk begäran. Kort därefter lämnar det uzbekiska paret Sverige och tycks resa hem till Uzbekistan.

25 augusti 2015. Den misstänkte skytten överlämnas till slut till Sverige från Ryssland.

17 november 2015. Åtal väcks mot den nu 37-årige mannen och rättegång i Östersunds tingsrätt väntas börja nästa vecka. Mannen förnekar brott. Nazarov får alltjämt vård på hemlig ort för sina skador.

Fakta: En hård diktatur

Den gas- och guldrika forna sovjetrepubliken Uzbekistan har sedan självständigheten 1991 regerats med järnhand av president Islam Karimov, född 1938. Oppositionen har stadigt varit hårt nedtryckt, bland annat med motivet att kväsa islamistiska tendenser och etnisk oro.

Uzbekistan rankas stadigt bland de sämsta på listor över världens mest ofria och korrupta länder. Sedan 2012 har landet uppmärksammats för Telia Soneras mutmisstänkta affärer där.

Människorättsorganisationer har larmat om extrema tortyrmetoder. Bland annat har oppositionella kokats levande. Säkerhetstjänsten är också känd för att vara aktiv utomlands, däribland i Sverige.

I augusti i år överlämnade Ryssland en uzbekisk misstänkt torped till Sverige. Det skedde 3,5 år efter mordförsöket på en tung uzbekisk oppositionell, imamen Obid Nazarov. Allt fler ledtrådar pekar mot den uzbekiska diktaturen, anser Krister Petersson chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

– Det är alldeles uppenbart att det här var en regimkritiker som man ville åt, sade han till TT inför åtalet.

Den 37-årige misstänkte skytten förnekar brott, men medger att han varit i Strömsund.

Dna överensstämmer

Av åklagarens stämningsansökan till Östersunds tingsrätt framgår att mannens dna bland annat finns på en ryggsäck som det vapen som misstänks ha använts låg i.

Regimen har såvitt känt aldrig kommenterat attentatet. Petersson misstänker dock att mäktiga krafter har hjälpt mannen. Bland annat har han enkelt fått flera pass och visum, vilket brukar vara svårt för uzbeker.

– Uzbekiska myndigheter har också visat en total ovilja att svara på mina förfrågningar, säger Petersson.

Nazarov sköts i huvudet, överlevde men fick svåra hjärnskador.

Unikt åtal

Något liknande fall i Sverige – där en stat beställer en likvidering här – har knappast skett sedan 1980- eller 90-talet, då Irak och Iran misstänktes ligga bakom flera mord på oppositionella. Men de fallen nådde inte domstol. Att en regim pekas ut av en åklagare i ett mål är såvitt känt unikt.

När den nu 37-årige mannen kom till Sverige hjälpte ett uzbekiskt par den misstänkte skytten att lokalisera Nazarov. De friades dock 2012–13 i svensk domstol från medhjälp till dådet.

Rättegången väntas börja nästa vecka.

Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort.