– Fallet riktar likt inget annat strålkastarljuset på hur Uzbekistans människorättskris är så bottenlös att den sprider sig utanför landet och utgör ett säkerhetshot till och med i en avlägsen svensk småstad.

Steve Swerdlow, Centralasienutredare vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Fakta: Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.

Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Efter att den misstänkte skytten grips i januari i år i Ryssland på svensk begäran lämnar paret Sverige. Han överlämnas sedan den 25 augusti i år.

Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

Fakta: Hård diktatur

Den gas- och guldrika forna sovjetrepubliken Uzbekistan har sedan självständigheten 1991 regerats med järnhand av president Islam Karimov, född 1938. Oppositionen har stadigt varit hårt nedtryckt, bland annat med motivet att kväsa islamistiska tendenser och etnisk oro.

Uzbekistan rankas stadigt bland de sämsta på listor över världens mest ofria och korrupta länder. Sedan 2012 har landet uppmärksammats för Telia Soneras mutmisstänkta affärer där.

Människorättsorganisationer har larmat om extrema tortyrmetoder. Bland annat har oppositionella kokats levande. Säkerhetstjänsten är också känd för att vara aktiv utomlands, däribland i Sverige.

På måndagen startar rättegången i Östersunds tingsrätt mot den 37-årige uzbek som misstänks ha skjutit Nazarov. Målet lär följas av uzbeker världen om – och av regeringen i Tasjkent. Diktatorn Islam Karimov anses betrakta den populäre, karismatiske imamen som en utmaning mot sin närmast oinskränkta makt.

"Såvitt jag vet har omkring 1 000 av Nazarovs sympatisörer fängslats genom åren. Många är fria nu men en del avtjänar fortfarande sina straff", skriver en människorättsaktivist i Uzbekistan till TT. Av säkerhetsskäl måste hen förbli anonym.

– Det kan till och med röra sig om fler. En man som vi försökt hjälpa står just nu åtalad i Uzbekistan för extremism i ett fall kopplat till Nazarov, säger Steve Swerdlow, Centralasienutredare vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Hot mot utlandet

Uzbekiska myndigheter har pekat ut Nazarov som terrorist, fastän han aldrig såvitt känt förespråkat våld. Däremot kunde han, efter att ha flytt Centralasien, offentligt kritisera Karimovregimen från sin bas i Sverige.

Att rättvisa skipas i det svenska fallet är extremt viktigt för potentiellt miljontals uzbeker som upplevt religiös eller politisk förföljelse, tortyr och fängslanden, anser Swerdlow.

– Fallet riktar likt inget annat strålkastarljuset på hur Uzbekistans människorättskris är så bottenlös att den sprider sig utanför landet och utgör ett säkerhetshot till och med i en avlägsen svensk småstad. Det visar att dess säkerhetstjänst är djärv och farlig nog att bege sig till Europa och begå värsta sortens brott.

Förnekar brott

Den misstänkte medger att han varit i Strömsund, men har inte förklarat varför. Han förnekar brott men säger i flera förhör att han inte kan berätta allt.

– Om jag börjar prata nu kommer min familj att få lida för det eftersom de bor i Uzbekistan, säger mannen.

Swerdlow tror att det stämmer.

– Ett attentat mot Nazarov kan inte äga rum utan direkt eller tyst godkännande av den högsta makten i Uzbekistan. Det är helt logiskt att man inte vill avslöja beslutskedjan i det här fallet, för den leder till extremt mäktiga och farliga organisationer, som brottsorganisationer eller landets säkerhetstjänst.

Hittills har regimen varken nämnt mordförsöket på Nazarov eller rättsfallet, skriver den uzbekiske anonyme aktivisten.

"Men jag utgår från att medan rättegången pågår i Sverige kommer den uzbekiska säkerhetstjänsten att se till att allmänheten uppmärksammas på Nazarovs 'illgärningar'".