Fakta: EU:s flyktingkris

715 000 människor har sökt asyl i Europa i år, månadsvis nästan dubbelt så många som 2014.

Syrienkriget har försatt 13,5 miljoner syrier i kris i landet och 4,3 miljoner syrier på flykt. 680 000 har under kriget sökt asyl i Europa.

Flest ansökningar per capita har Ungern, Sverige, Österrike, Finland och Tyskland. Minst asylansökningar per capita rapporterar Storbritannien, Irland, Frankrike, Grekland, Italien och Danmark.

De som beviljats asyl kommer, efter Syrien, främst från Eritrea, Afghanistan, Irak och Iran. Många från västra Balkan söker också asyl men nekas ofta.

I tisdags presenterade EU den "Turkiska flyktingfaciliteten", en enhet som ska koordinera upp till tre miljarder euro i stöd till flyktingar i Turkiet.

Källor: UNHCR, Europeiska kommissionen, Eurostat, BBC.

Två fängslade turkiska journalister vädjar till EU-ledare att inte offra sin hänsyn till mänskliga rättigheter och pressfrihet för att få till en överenskommelse med Turkiets ledning om flyktingkrisen.

Amnesty International har tidigare varnat för "desperata försök" att göra Turkiet till Europas "grindvakt" utan hänsyn till landets undermåliga respekt för flyktingars och migranters rättigheter.

Dilemma för EU

Europeiska diplomater har varit återhållsamma i sin kritik mot president Recep Tayyip Erdogans allt mer auktoritära styre, eftersom västländerna önskar Ankaras hjälp med att hantera flyktingkrisen, liksom med inbördeskriget i Syrien och terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

EU har i allt högre grad erbjudit sig att finansiera regionala lösningar för de över fyra miljoner syrier som lever i olika flyktingläger, snarare än att behöva ta emot dem och andra migranter. Strategiskt belägna Turkiet blir då en nyckelpartner.

Merkel i lappkast

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har länge satt käppar i hjulen för Turkiets EU-drömmar men under hösten gjort helt om, lovat skynda på landets medlemsansökan och erbjudit sig att bana väg för att turkarna ska slippa visum till EU.

"Vi skulle vilja hoppas att er önskan att avsluta krisen inte står i vägen för er känslighet inför mänskliga rättigheter, press- och yttrandefrihet" skriver journalisterna Can Dündar och Erdem Gül i brevet från Silviri, citerat av Reuters, till EU-ledarna. President Erdogan har anklagat dem för spionage efter att de publicerat en film som påstås visa hur landets underrättelsetjänst smugglar vapen till islamistrebeller i Syrien.

Turkiet har plats 149 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, sämre än länder som Mexiko, Etiopien och Afghanistan.