Hamburgare med köttfärs från gasfylld förpackning, modifierad atmosfär, ändrar färg fortare än färskmald köttfärs i stekpannan. Burgaren ser klar ut, men eftersom den inte är tillräckligt uppvärmd kan bakterier som EHEC och campylobakter fortfarande finnas kvar, visar ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.  

► LÄS MER: Man anmäler MAX: Kan inte visa att de har Sveriges godaste hamburgare

Genom att ha provstekt 80-90 hamburgare på både färskmald köttfärs och sådan från gasfylld förpackning och noterade en skillnad: 

– De hamburgare som är gjorda av köttfärs förpackad i modifierad atmosfär såg färdig ut vid 60 grader, det är för låg temperatur för att bakterierna ska avdö, säger Sofia Boqvist, docent vid SLU till Metro.  

För att bakterier som EHEC eller campylobakter ska dö måste kött hettas upp till 71 grader. 
–  Det krävs väldigt få bakterier för att bli sjuk. Och det är oftast små barn och äldre som blir väldigt sjuka som kan få njursvikt, säger Sofia Boqvist. 

Köttfärs som packats i modifierad atmosfär innebär att förpackningen består av 80 procent syrgas och 20 procent koldioxid. På så vis förlängs hållbarheten.
Resultaten från SLU-studien visar att det är viktigt att konsumenter inte bara kan förlita sig på färgen för att avgöra om burgaren är färdigstekt.

– Om man gör hamburgare av färs förpackad i modifierad atmosfär bör man använda termometer, jag tror inte att det är så många konsumenter som har det. Och man får tänka på att man steker lite längre, att man känner efter på konsistensen och tittar på färgen på köttsaften, säger Sofia Boqvist.

► LÄS MER: Nu kan du äta en odlad hamburgare – för bara 100 kronor

Fakta: Ehec och campylobakter

EHEC finns hos nötkreatur. Den som smittas kan få svår magkramp, vattniga diarréer som kan övergå till att bli blodiga. 
En EHEC-infektion kan i vissa fall leda till njursvikt. 
Den som smittats med EHEC kan inte behandlas med antibiotika. Behandlingen anpassas i stället för hur sjukdomen utvecklas, om patienten fått en njurskada kan hen få dialys och intensivvård.

Campylobakter finns hos många olika djur, den vanligaste smittvägen för oss människor är via livsmedel som tillagats vid för låg temperatur. 
Symtomen på campylobaktinfektion är magont, kräkningar, feber och diarré. Infektionen brukar gå över av sig själv, men barn som smittats och blir mycket sjuka kan få antibiotika. 

Källa: 1177