Fakta: Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte är 71 och utbildad jurist. Han jobbade under flera år som åklagare i Davao, innan han 1988 blev vald till borgmästare för första gången.

Han har sedan dess innehaft titeln i över 20 år, med avbrott för en period på slutet av 1990-talet, då han satt i kongressen.

Duterte har under valkampanjen skrutit med att ha lett dödspatruller som dödat misstänkta brottslingar, samt sagt att han ska göra fisken i Manilabukten fet med liken från de 100 000 kriminella han ska dumpa där. Han har även hotat att stänga kongressen om den motsätter sig hans reformer.

– Jag kommer att vara hård. Jag kommer att vara en diktator – ingen tvekan om det. Men bara mot ondskans krafter – kriminalitet, droger och korruption inom regeringen, sade Duterte enligt CNN till anhängare i sin hemstad Davao, efter att valresultatet blivit känt.

Under måndagen utropade det filippinska parlamentet Duterte till landets nästa president. Duterte valde dock att inte närvara vid ceremonin.

Den frispråkige 71-åringen har varit borgmästare i Davao i södra Filippinerna i över 20 år. När han tillträdde 1988 hade Davao den högsta mordfrekvensen i Filippinerna. I dag är staden på ön Mindanao en av de säkraste i Filippinerna, trots jihadistgruppers härjningar på andra delar av ön.

"Döda dem alla"

Dutertes metoder har gett honom smeknamnet Filippinernas Dirty Harry, efter Clint Eastwoods tuffe och lakoniske filmpolis. Och de har gett upphov till hård kritik från såväl FN som Amnesty International. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har krävt en utredning av morden på över 1 000 personer under hans tid som borgmästare.

– Hur tror ni att jag gjorde det? Hur lyckades jag nå titeln som en av världens säkraste städer? Genom att döda dem alla, sade Duterte själv för ett år sedan, enligt tidningen The Philippine Star.

Så sent som i slutet av oktober meddelade Duterte att han ställer upp i presidentvalet. Trots en rad grova och plumpa uttalanden om våldtäkter, påven, otrohet och utomrättsliga avrättningar tycks inget kunna rubba hans popularitet.

Proteströstade

Bedömare förklarar framgångarna med den frustration som finns bland filippinier med den sittande regeringen, som trots stabil tillväxt misslyckats med att få ner brottsligheten, korruptionen och att minska de enorma inkomstklyftorna och fattigdomen i landet.

– De gjorde uppror, genom att välja president Aquinos motsats, sade Victor Andres Manhit, chef för tankesmedjan Bower Group Asia i Filippinerna, till TT strax efter valet.