Männen har olagligen tagit sig in i Thailand och utvisas därför, uppger general Thawip Netiyom, representant för det nationella säkerhetsrådet i Thailand, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Jing Yefei och Dong Guangping, som båda tidigare har suttit i kinesiskt fängelse för att ha kritiserat kommunistpartiet, har flyktingstatus enligt FN:s flyktingorgan UNCHR. Att deportera dem till Kina som regelbundet anklagas för att fängsla och tortera kritiker till regimen innebär att deras liv kan vara i fara, slår både UNHCR och det amerikanska utrikesdepartementet fast.

– Vi är djupt oroade över att Thailand skickar två UNHCR-registrerade kinesiska flyktingar tillbaka till Kina, där de kan utsättas för hårdhänt behandling och godtyckligt fängslas utan riktig rättsprocess, säger John Kirby, talesperson för amerikanska UD, enligt Reuters.

En talesperson för Kinas utrikesminister avfärdar kritiken och säger att männen kommer att behandlas i enlighet med kinesisk lag. Allt sedan militärjuntan tog makten i Thailand i en kupp 2014 har banden till Kina stärkts.