Fakta: Tidigare dömd för kvinnovåld

Rättegången kommer att hållas i Kalmar tingsrätt under perioden 3-25 maj. Mannen är dels åtalad för att ha strypt sin flickvän natten till den 13 december 2015, dels för mordförsök mot en man i Oskarshamn den 29 augusti 2015. Mannen stacks i hals, bröst, buk, ljumske och pung, men överlevde.

Tidigare är 24-åringen dömd i två omgångar för våld mot sin dåvarande flickvän. Först dömdes han till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel, sedan tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Han släpptes ut ur fängelset den 27 juni 2015 och strax efteråt lärde han känna den kvinna som mördades.

Källor: Åklagare Patrick Sonevang och stämningsansökan.

– Den allvarliga brottsligheten i kombination med återfall gör det helt klart motiverat med utvisning, säger åklagare Patrick Sonevang till TT.

Den mördade kvinnans vänner och familj har vittnat om att mannen under månaderna före mordet i december förra året varit kontrollerande och svartsjuk. Några av dem noterade också att kvinnan hade blåmärken, som tydde på att hon blev misshandlad.

Under kvällen den 12 december var paret först på förfest och sedan på nattklubb och vänner har berättat att de grälade. Kvinnan sade att hon tänkte göra slut och kastade sin förlovningsring. Det slutade med att 24-åringen drog henne in i stadsparken och ströp henne. Han erkänner detta, men hävdar att det inte var meningen att döda.

– Rent juridiskt skulle det kunna vara fråga om misshandel och vållande till annans död, säger försvarsadvokat Peter Mutvei.

Apropå tidigare brott mot en annan kvinna har mannen inför en polis sagt att de brotten borde ha räknats som skadegörelse eftersom kvinnan var hans egendom.

Mannen åtalas också för mordförsök mot en man i Oskarshamn i augusti 2015.