Fakta: Syrienkriget

Konflikten i Syrien inleddes 2011 som ett uppror i form av fredliga protester mot regimen, men övergick sedan i ett regelrätt inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller olika delar av territoriet.

Både Ryssland och USA deltar med stridsflyg i kriget. Ryssland stöder Bashar al-Assads regim, medan USA leder en allians som bekämpar terrorstämplade Islamiska staten och andra jihadiströrelser. USA har också gett stöd till flera så kallade moderata rebellgrupper.

Omkring 300 000 människor har dödats och hälften av landets befolkning har drivits på flykt. Omkring 6,5 miljoner är internflyktingar medan närmare 5 miljoner har lämnat landet enligt FN. De flesta har flytt till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.

Flera fredsinitiativ och försök till politisk process har sjösatts utan att lyckas.

Det så kallade M10, östra Aleppos största sjukhus, hade redan attackerats vid fyra tillfällen under förra veckan. En attack i lördags satte sjukhuset ur spel och vårdpersonalen tvingades ta sin tillflykt till en källare i närheten. Men i måndags hade underhållsarbetare och sjukvårdspersonal vågat sig ut för att börja reparera byggnaden.

Då kom nästa attack.

Tre döda

Bomben slog ned framför sjukhusets entré – tre av underhållsarbetarna dog och en sjuksköterska och en ambulansförare skadades, uppger Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet (Sams) i ett uttalande.

"Sjukhuset är nu helt förstört", konstaterar Sams, en av organisationerna som stött vårdinrättningen.

De uppskattningsvis minst 250 000 civila som finns kvar i de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo har nu bara fem fungerande sjukhus – som delar på runt 30 läkare – att tillgå, enligt Sams. Detta i en situation där de syrisk-ryska bombanfallen, och efterföljande vågor av skadade och döda, kommer tätare än någonsin när regimen trappat upp försöken att återta hela staden.

Akut brist

Inga nödsändningar kan nå den belägrade staden. Hjälporganisationer rapporterar om allt mer akut brist på såväl sjukvårdsmateriel och mediciner som mat, rent vatten, elektricitet och bränsle.

Samtidigt fortsätter striderna även på andra håll i Syrien. I söndags skadades ett sjukhus på landsbygden i Hama-provinsen i två vågor av flyganfall, enligt den internationella organisationen UOSSM. Sjukhuset är beläget i en bergsgrotta och har kunnat stå emot tidigare attacker, varför man misstänker att en särskild form av bomber avsedda att tränga igenom till mål under jord använts denna gång.