Bakgrund: Lång jakt

En personbil kör den 5 november rakt igenom en trafikkontroll utanför Örnsköldsvik.

En polispatrull följer efter i närmare tio mil. Polisen har planer på att lägga ut spikmattor för att stoppa föraren. Innan det hinner ske når bilarna Fredrika där båda – förmodligen på grund av halka – går av vägen och ner i en sjö.

En 26-årig polis från Örnsköldsvik dör och hennes 28-åriga kollega skadas allvarligt.

Den 25-årige man som polisen jagat klarar sig. Han misstänks nu för bland annat grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och narkotikabrott. För den typen av brott finns inte lagstöd att hålla någon frihetsberövad under pågående utredning.

Fakta: Tidigare dödsfall inom polisen

2013 omkom en polis när hans fyrhjuling gick genom isen i centrala Stockholm.

2011 blev en civil polisbil påkörd bakifrån utanför Östra Ljungby i Skåne. En polis avled senare på sjukhus.

2010 omkom en hundförare när han kolliderade med en älg utanför Kalmar.

2009 frontalkrockade en civilanställd vid polismyndigheten i Örebro under ett tjänsteärende.

2007 omkom en polis i en helikopterolycka på Sisjöns övningsområde utanför Göteborg. I Nyköping sköts en polis ihjäl då en sjuk person skulle föras till psykiatrisk tvångsvård.

2005 omkom en polis vid ett efterföljande där polisbilen kolliderade med ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång i Smedstorp i Skåne.

2004 misshandlades en polis till döds i Hedemora.

2001 omkom en polis i Herrlunga kommun sedan hon bländats av solen, fått sladd och kört av vägen.

1999 sköts två poliser till döds i Malexander av bankrånare.

Källor: Arbetsmiljöverket och Svenska Polismäns Minnesportal

Tillståndet för den skadade 28-åriga polisen har förbättrats. Hon vårdas på intensivvårdsavdelning med "måttligt till allvarliga, ej livshotande skador", enligt Västerbottens läns landsting.

Polisens 26-åriga kollega omkom i samband med olyckan på torsdagsmorgonen då både polisbilen och bilen de följde efter gick av vägen i Fredrika och hamnade upp och ner i vattnet.

Flera utredningar

Händelsen ligger på Särskilda åklagarkammarens bord. Där sker utredningar när poliser misstänks för brott. Men ännu har ingen åklagare kopplats till ärendet och enligt Helena Ekstrand, vid Åklagarmyndighetens informationsavdelning, har därför ingen hunnit ta ställning till om en förundersökning ska inledas.

– De tar ju ställning till om det ska utredas om allt har gått rätt till vid efterföljandet. Trafikolyckan i sig, hur den har skett, utreds av trafikutredare och trafikpoliser som finns i Umeå, säger polisens presstalesperson Peder Jonsson till TT.

Vem av de två poliserna som körde bilen och om de var beordrade att fortsätta efterföljandet i nästan tio mil är frågor som polisen inte besvarar i nuläget.

Rikspolischef Dan Eliasson nämner i fredagens veckobrev till de anställda också behovet av att utreda händelsen:

"Det är klart att vi ska vända på de stenar som behövs för att ta reda på orsakerna och lära oss inför framtiden. Men det får komma senare".

Kritiserade förslag

Trafikforskaren Jörgen Lundälv uttrycker sig återigen kritiskt till att poliser ägnar sig åt efterföljande i bil.

– Då finns det alltid en risk för att någon kör över sin förmåga, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Lundälv vill bland annat ha specialförare inom polisen som kan sättas in vid biljakter och tycker att misstänkta fordon ska filmas från helikopter. Liksom tidigare möts han av hård kritik från poliser på sociala medier som anser att Lundälvs förslag är världsfrånvända.