Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien, som i mars går in på sitt sjätte år, har krävt över 260 000 människoliv och drivit över 4,7 miljoner syrier på flykt utomlands, enligt FN. Ytterligare 6,6 miljoner har flytt inom Syrien.

De flesta som lämnat Syrien har tagit sig till Turkiet, Libanon och Jordanien. Nästan 900 000 har lämnat in asylansökningar i Europa.

Syrian Center for Policy Research (SCPR) har angivit hela 470 000 dödsoffer och två miljoner skadade. 400 000 har enligt SCPR dödats i våldsamheterna medan 70 000 av brist på grundläggande förnödenheter som rent vatten och sjukvård.

Men enligt Kerry finns det nu ett preliminärt avtal om principerna för ett eldupphör i Syrien. Kerrys bedömning är att USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin kan slutföra överenskommelsen inom kort.

– En vapenvila i Syrien är närmare än någonsin, sade Kerry som befann sig i Amman i Jordanien på söndagen, och som uttryckte sin förhoppning efter att han haft nya överläggningar i frågan med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Men parallellt kom det rapporter från Syrien om dödligt våld.

Flera dödliga attacker

I närheten av den shiitiska moskén Sayyida Zeinab i huvudstaden Damaskus södra delar miste fler än 80 människor livet i två självmordsattacker och en bilbombsexplosion, rapporterar BBC. I Homs dödades minst 57 människor när två bilbomber exploderade. Ett stort antal människor har skadats i attackerna.

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) meddelade via en egen "nyhetsbyrå", att man låg bakom söndagens blodbad rapporterar AFP.

Innan omfattningen av söndagens dåd blev känd talade Kerry ändå om dagliga framsteg i Syrien. Bland annat pekade den amerikanske utrikesministern på att FN-stödda hjälpsändningar nyligen nådde belägrade syrier i städerna Madaya, al-Foua och Kefraya.

I lördags meddelade den syriska oppositionen att den går med på en vapenvila om Ryssland upphör med flygbombningarna. Den syriske presidenten Bashar al-Assad påstod också att han är positiv, men villkorade sitt ja med att han vill ha fortsatt rätt att bekämpa "terrorister". Moskva, lierat med al-Assad, gav ett liknande besked.

Över 10 000 bomber

Kerry upprepade dock USA:s ståndpunkt att en politisk övergångslösning i Syrien är nödvändig för att kampen mot den IS ska kunna föras effektivt. Han upprepade också USA:s motstånd mot varje politisk lösning som innebär att al-Assad sitter kvar.

Enligt Kerry har den USA-ledda alliansen hittills har fällt över 10 000 bomber mot IS-mål i Syrien och Irak.

– Vi är fast beslutna att vinna den kampen, säger han.

Kriget i Syrien har sedan starten våren 2011 skördat hundratusentals dödsoffer, och miljoner är på flykt. FN-chefen Ban Ki-Moon har sagt att situationen "är så nära man kan komma ett helvete på jorden".