Fakta:

Fler än 40 brutala våldsdåd har skakat Bangladesh sedan början av 2015.

Ett flertal dödliga attacker har riktats mot religiösa minoriteter, sekulära och gayaktivister, ofta utförda av personer beväpnade med machete.

Sedan februari förra året har fler än 30 människor i Bangladesh mördats i vad som misstänks vara dåd av islamistiska extremistgrupper, enligt nyhetsbyrån Reuters

Terrorgruppen IS har tagit på sig 21 av dessa, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom flera andra, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Regeringen i Dhaka har kategoriskt förnekat att IS eller al-Qaida är inblandade och lägger i stället skulden på inhemska terrorister.

Två poliser har dödats. Dessutom har minst två poliser skadats allvarligt i en intensiv eldstrid med angriparna, enligt myndigheterna i Bangladesh. CNN rapporterar att handgranater har kastats mot polisen och att ett 20-tal personer befinner sig i de beväpnade attentatsmännens våld inne i restaurangen.

Men det är oklart hur många som skadats. Antalet varierar kraftigt, med uppgifter i lokala medier om mellan fem och 40 drabbade. Polisen uppger att 15 personer skadats, enligt Reuters.

Sju italienska medborgare finns bland gisslan, uppger Italiens ambassad.

Knapphändig information

Enligt Johan Frisell, Sveriges ambassadör i Dhaka, som själv varit på restaurangen flera gånger, florerar många rykten i huvudstaden. Inga medier får rapportera live från platsen.

– Informationssituationen är knapphändig, och det är delvis på grund av polisens taktik, säger Johan Frisell, som just nu befinner sig i Sverige, till TT.

Polisen förbereder en fritagning av gisslan. En polischef uppger för Reuters att flera utlänningar är kvar i byggnaden. Bilder från platsen visar skadade som tas om hand och förs i säkerhet. Flera av dem är poliser.

Söker svenskar

Angreppet skedde i närheten av en klubb, som enligt flera medier är en mötesplats för nordiska medborgare. Omkring 150 svenska medborgare befinner sig varaktigt i Bangladesh, men många av dem är på semester enligt UD.

– Vi har inga uppgifter om eventuellt drabbade svenskar, säger Anna Ekberg vid UD:s presstjänst till TT.

Hon berättar att UD har varit i kontakt med de övriga nordiska ambassaderna och att det inte heller finns några rapporter om skadade nordiska medborgare. UD försöker också få kontakt med alla svenska medborgare som de vet befinner sig i landet.

"Oklart motiv"

IS hävdar via sitt propagandaorgan Amaq att terrorrörelsen ligger bakom attentatet, Enligt Reuters påstår IS också att man mördat 20 människor. Det finns dock ingen bekräftelse på dessa uppgifter.

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet var det på fredagskvällen ännu för tidigt att säga vem som genomfört attacken.

Johan Frisell säger att motivet är oklart, och att det inte behöver handla om terrorism.

– Det kan finnas mer lokala inhemska politiska motiv. Och eftersom det är en gisslantsituation kan det vara en grupp som vill ha något i utbyte från den bangladeshiska staten, pengar eller annat, säger han till TT.

Det var vid halv tiotiden på fredagskvällen som mellan fem och nio personer gick till attack mot restaurangen i närheten av Qatars ambassad i huvudstadens diplomatkvarter. Restaurangen är populär bland utlänningar som befinner sig i Dhaka.