Fakta: Jade

Jade är en mineral som används för att tillverka smycken och prydnadsföremål. De vanligaste formerna av jade är den vita (nefrit) och den gröna (jadeit). Den gröna jaden är den mest sällsynta och finns framförallt i Burma. Den högsta kvaliteten av jade finns i det oroliga Kachin i norra delen av landet.

Jaden användes under forntiden för att tillverka vapen och verktyg, men har i Kina under flera tusen år använts som ädelsten. Den mytomspunna mineralen har haft olika symboliskt värde i olika kulturer, men anses ha helande krafter och ge tur och mod.

Källor: Nationalencyklopedin och International Colored Gemstone Association (ICA).

– Till och med människor som bor i byar längre bort kunde höra skriken från dem som kom rusande till olycksplatsen, säger Zaw Moe Htet, som handlar med ädelstenar i området, till AFP.

Jordskredet inträffade i närheten av Hpakant, som är centrum för den lukrativa utvinningen av jade. Enligt statliga medier ska 70 baracker, där människor låg och sov, begravts i rasmassorna. Runt 100 personer har konstaterats döda, men ytterligare ett hundratal saknas, och antalet dödsoffer väntas stiga, skriver Reuters.

– Enligt vad vi hört är offren fristående plockare som går igenom dumpat material i jakt på bitar av jade som gruvföretagen missat, säger Mike Davis på Global Witness, som granskat jadeindustrin i Burma, till TT.

"Fristående plockare"

Organisationen uppskattar värdet av den ljusskygga handeln med jade till uppemot 31 miljarder USA-dollar årligen, vilket motsvarar hälften av Burmas BNP. Det är tio gånger mer än de officiella siffrorna, och mycket av jaden antas smugglas direkt till Kina.

Industrin styrs av företag med band till landets mäktiga militär, bland annat den forna juntaledaren Than Shwe, men även knarkhandlare. Handeln bidrar till att finansiera båda sidor i konflikten mellan regimen och Kachinrebeller, en konflikt som dödat tusentals och drivit 100 000 människor på flykt sedan 2011.

– Landskapet i det här området har i princip vänts upp och ner i jakten på jade. Dalgångar har blivit berg och berg har blivit dalar. Det har skapat enorma mängder avfall som dumpas på ett helt oansvarigt sätt, vilket ofta leder till ras, säger Mike Davis.

Hotar demokratiprocessen

Efter oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyis överväldigande seger i parlamentsvalet står landet på randen till demokrati, efter decennier av militärstyre.

Men jadeindustrin kan hota processen, eftersom de som kontrollerar handeln i många fall är de som motsätter sig en demokratisering.

– Jadeindustrin är extremt viktig även politiskt, eftersom den omsätter så stora pengar. Väldigt lite av de pengarna går tillbaka till staten och absolut ingenting går till lokalbefolkningen i Kachin. Industrin göder även hårdföra krafter, reformmotståndare, generaler och företag inom militären, säger Mike Davis.