Polisen slog i gryningen och kraftig skottlossning pågick i mer än två timmar runt husen där de misstänkta IS-anhängarna fanns, uppger AFP:s reporter på plats. När ingripandet var över hade nio människor dödats och tolv misstänkta extremister gripits.

Eldstriden i Diyarbakir beskrivs som den första med IS-anhängare på turkisk mark.

– Det finns ett behov för den turkiska staten att visa att man klarar av att agera mot terrorister, så jag tror att det vi kan få se fler liknande räder framöver, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland, till TT.

Lägger skulden på PKK

Läget är spänt i Turkiet inför söndagens val, med regelrätta strider mellan regeringsstyrkor och den kurdiska PKK-gerillan i sydöstra delen av landet.

Myndigheterna har pekat ut IS som huvudansvarig för bombdådet mot en fredsdemonstration i Ankara den 10 oktober, där över hundra människor dödades. Men förra veckan hävdade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att jihadisterna samarbetat med den syriska underrättelsetjänsten och kurdiska PKK och PYD.

– Det är helt klart att det var IS-aktörer som genomförde bombningen i Ankara. Men eftersom Turkiet har låtit dessa islamister att verka i landet försöker myndigheterna nu friskriva sig från sitt ansvar genom att lägga skulden för kaoset i landet på en kombination av PKK, IS, kurdiska styrkor i Syrien och syriska underrättelsetjänsten, säger Toni Alaranta.

Flera hundra rekryterade

Den utpekade självmordsbombaren i Ankara är broder till den man som tros ha dödat 33 personer i ett liknande dåd i staden Suruc i juli. Bröderna uppges ha varit del av en terrorcell i Adiyaman, som ska ha rekryterat runt 400 unga män, varav ett 60-tal utbildats till självmordsbombare i Syrien och Irak.

– Det exakta antalet är svårt att säga, men man vet att flera av dem befinner sig i Turkiet. Därför finns en ständig oro för att något liknande ska hända igen, särskilt nu inför valet, säger Toni Alaranta.