Fakta: Detta har hänt

Sent på kvällen sköts två bröder, 21 och 24 år gamla, ihjäl av en 68-årig man utanför Helsingborg. Polis och åklagare har kommit fram till att han var utsatt för ett brottsligt angrepp i sitt hem.

Efter tidigare konflikt mellan bröderna och mannen hade de under tre månader kontaktförbud. Detta efter anmälningar om att de krossat fönster hemma hos honom, att de knuffat och hotat honom.

Enligt försvarsadvokaten hade 68-åringen en vänskapsrelation med brödernas mamma, vilket de ska ha ogillat.

När mannen upptäckte att bröderna var utanför hans hus ringde han sin syster, som i sin tur ringde flera larmsamtal till polisen, men det dröjde mer än en timme innan polis var på plats.

Hanteringen på polisens ledningscentral anmäldes till Särskilda åklagarkammaren, men ärendet lades ner. Det blev i stället ett disciplinärende, som slutade med en uppmaning till ledningscentralen att se över sina rutiner.

Källor: Stämningsansökan i Helsingborgs tingsrätt, försvarsadvokat Lars Kruse samt Lars Karsten, tidigare biträdande chef på polisens ledningscentral för Region syd.

Fruktade mannen för sitt liv? Det är det som Helsingborgs tingsrätt nu måste bedöma, förklarar Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik.

– Rätten väger in fysiska kraftförhållanden, att det är en äldre man som är utsatt för ett brottsligt angrepp från två yngre män som är beväpnade med järnrör och kniv, och om han i det läget upplever sig hotad till livet.

Rätten till nödvärn är långtgående och det är åklagarnas sak att visa att mannen inte var rädd för sitt liv, om han ska kunna fällas för mord, menar Stefan Wahlberg.

Fullsatt rättegångssal

Det var fullsatt i Helsingborgs tingsrätt under första rättegångsdagen, rapporterar lokala medier. Skottlossningen den dramatiska oktoberkvällen i fjol hade en lång, konfliktfylld förhistoria, som åklagarna målade upp med hjälp av en tidslinje. Bröderna, 21 och 24 år gamla, ogillade 68-åringens kontakter med deras mamma.

Mer än ett år tidigare anmälde han dem för att ha krossat rutor på hans bostad och även för olaga hot och misshandel. Det ledde aldrig till åtal, däremot utfärdades kontaktförbud, vilket innebar att bröderna under hösten 2014 var förbjudna att uppsöka 68-åringen. Det löpte ut i december 2014.

Mamman skickade honom ett varnings-sms, som lästes upp i rätten, där hon berättade att den yngre av bröderna hade hotat med att en "olycka" skulle drabba 68-åringen.

Inga varningsskott

Men åklagarna anser han tog till långt mer våld än vad nödvärnsrätten medger. 68-åringen sköt inga varningsskott och efter att ha träffat den ena brodern sköt han även ner den andre.

– Det går inte att hitta något grövre våld än att döda en annan människa, i det här fallet två. Vi har inte känt att vi kan säga att det här är okej eller straffritt, har åklagare Kerstin Eriksson tidigare sagt till TT.

För att bemöta detta har försvarsadvokaterna kallat ett expertvittne som ska belysa hur svårt det är att besinna sig i trängda situationer.

– Hjärnan har bestämt sig för att man ska skjuta och då gör man det, säger advokat Johan Eriksson till Kvällsposten.