Fakta: Bitcoin

Den digitala valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009.

Bitcoin fungerar på många sätt som en konventionell valuta, den har till exempel en rörlig växelkurs. Det finns växlingskontor där bitcoin kan växlas mot kronor eller annan valuta.

Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är känslig för attacker och kursförändringar.

Bitcoin bygger helt på köparens och säljarens erkännande. I dag accepteras valutan som betalning av både små och stora företag.

Hösten 2013 steg plötsligt värdet på bitcoin till över 1 000 dollar. I dag handlas certifikat som följer bitcoins värde på Stockholmsbörsen.

I november 2014 ska mannen ha postat ett brev med gift till inrikesdepartementet i Tjeckien. Samma dag fick inrikesministern ett hotfullt mejl från en okänd avsändare. Utpressarna krävde 5 000 i bitcoin annars skulle gift spridas via luft och vatten i shoppingcentrum.

Vid brottstillfället motsvarade 5 000 bitcoin, vilket är en elektronisk valuta, drygt 14 miljoner svenska kronor.

– Giftet skickades i ett rekommenderat brev och vi kunde spåra att det hade postats på Willys i Gottsunda i Uppsala, säger åklagare Henrik Söderman vid internationella åklagarkammaren.

Flera giftbrev

Inga pengar betalades dock ut och nu åtalas en doktorand vid Uppsala universitet för medhjälp till försök till grov utpressning. Själva utpressningsmejlet har inte gått att knyta till doktoranden, och tjeckisk polis har inte lyckats gripa några eventuella kumpaner.

Nu avslöjar Henrik Söderman att doktoranden även utreddes för att ha pressat den slovakiska staten på pengar.

– I november 2014 ska ett liknande brev ha postats till den slovakiska staten. Det är samma upplägg, men vi har fått information om att giftbrevet som skickades till Slovakien inte finns kvar så vi har inte gått vidare i den delen.

Stal från universitetet

Efter att polisen kommit doktoranden på spåren monterades dolda kameror upp på Uppsala universitet. På övervakningsfilmer syns doktoranden då han förpackar giftleveranser och skriver ut adresslappar, enligt åklagaren.

Mannen åtalas även för att ha stulit sprutor och gift från universitetet vid tolv tillfällen. Enligt åklagaren ska mannen ha sålt giftet via flera nätsidor, men de flesta köparna är fortfarande inte identifierade.

Mannen ska bland annat ha hanterat giftet ricin. Eftersom ricin klassas som krigsmateriel åtalas han även för grovt brott mot lagen om krigsmateriel. Mannen greps i mitten av april, och han har under utredningen nekat till brott.