Fakta: Sömnsex i domstolarna

Sexsomni är ett sömngångartillstånd där man kan tafsa, onanera eller genomföra samlag medan man sover. Fenomenet beskrivs av sömnforskare som mycket ovanligt och kunskapen på området är begränsad.

Under senare år har flera fall uppmärksammats där misstänkta gärningsmän har hävdat att de har sovit under sexuella övergrepp. Domstolar och åklagare har varit osäkra på hur frågorna ska bedömas och åklagarmyndigheten har utrett hur sådana påståenden ska hanteras. Bland annat rekommenderas att en sömnexpert vittnar i domstolen.

Mannen, som är från Mellansverige, hävdade under rättegångarna att han varit helt omedveten om att ett samlag ägt rum. Samtidigt påstod flickan att hon hade haft sex med den sovande mannen i förhoppning om att hans hustru, som sov bredvid, skulle vakna och sedan lämna sin man.

Tingsrätten trodde inte på någon av berättelserna och mannen dömdes till 2,5 års fängelse.

Men när Svea hovrätt prövade fallet friades mannen helt. Enligt domstolen har åklagaren inte kunnat motbevisa att mannen faktiskt sov. Hovrätten lägger också större vikt vid flickans berättelse.

Mannen har suttit häktad i fyra månader innan han efter domen släpptes på fri fot.

– Min klient är givetvis mycket lättad. Han har ju från dag ett bedyrat sin oskuld och vi har fått kämpa i uppförsbacke. När man blir anklagad för den här typen av brottslighet, som är mycket allvarlig, så får man nästan bevisa sin oskuld i stället för tvärtom, säger mannens advokat Jimmy Schiöld till Aftonbladet.