Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister, en beskyllelse som senare drogs tillbaka. Fikru Maru anklagas nu för att ha varit medveten om att obehöriga påtryckningar skett på åklagaren när tullmålet lades ner (i princip för att ha varit i maskopi med tullministern), vilket är en besynnerlig brottsbeskrivning enligt hans advokat Hans Bagner.

Fikru Maru nekar till brott. Han har suttit fängslad i 3,5 år samtidigt som rättsprocessen krupit fram.

Läkarens sjukhus är finansierat från Sverige, bland annat via statliga Swedfund.

Vid torsdagens förhandling beslutade domstolen i Addis Abeba att avskilja Fikru Marus mål från de övriga i fallet, vilket verkar vara en förutsättning för att kunna avkunna dom på måndag.

– Det är en stor härva med en 60-70 åtalade personer som handläggs och det har uppenbarligen varit problem med att avkunna dom i Fikrus mål utan att beakta de andra. Men nu har domstolen fått godkänt att så sker från de direkt berörda, som tullministern och vice tullministern, säger Bagner till TT.

I säng i rätten?

Svensketiopiske Fikru Maru har startat en klinik i Etiopien med stöd från bland annat Swedfund. 2013 greps han i Etiopien, misstänkt för mutbrott i samband med att han tidigare fastnat i tullen med sjukhusutrustning. Den anklagelsen drogs dock tillbaka och nu anklagas han för att ha varit medveten om att obehöriga påtryckningar skett på åklagaren när tullmålet lades ner – en besynnerlig brottsbeskrivning, enligt Hans Bagner.

Fikru Maru, som nekar till brott, har suttit bakom lås och bom i tre och ett halvt år. Han skadades svårt när en brand utbröt på fängelset och i september flyttades han till ett sjukhus i huvudstaden Addis Abeba där hans ena lunga i veckan kollapsade för tredje gången.

– Han är i jättedåligt skick, konstaterar advokaten.

– Men vi ska se om det går att han med hjälp av ambulans kan vara i domstolen i en säng, med alla de slangar han har på sjukhuset.

Han säger att det "inte är tillfredställande" att ta Fikru Maru till domstolen när han är så sjuk.

Tre scenarios

När det gäller utslaget på måndag ser Bagner tre scenarier framför sig. Det första är att läkaren blir helt frikänd, det andra att han döms till ett straff som är kortare än de 3,5 år han redan suttit inlåst. Den tredje möjligheten är att han döms till ett strängare frihetsstraff som innebär ytterligare tid i fängelse

– Det vore en katastrof i alla avseenden. Rimligtvis borde något av de två första ligga närmare till hands.

Fikru Marus lunga är i akut behov av en operation, något som inte kan genomföras på sjukhuset där han vårdas. Enligt Bagner finns där inte ens rinnande vatten.

En rad kontakter har tagits på politisk och diplomatisk nivå för att skynda på fallet och för att Fikru Maru ska få vård. Annika Söder, kabinettssekreterare på UD, sade i onsdags till TT att man gör allt man kan och att UD:s insats är "intensiv, på alla nivåer".

– Vi försöker hela tiden och flera gånger om dagen att vädja för hans hälsa.

Även statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström har tagit upp fallet med sina etiopiska kollegor.