– Målet var inte särskilt komplicerat.

Lagman Per Kjellsson till TT om domen för morden på Ikea i Västerås.

Fakta: Hade fått avslag på asylansökan

Den 30 oktober döms Abraham Ukbagabir, medborgare i Eritrea, i Västmanlands tingsrätt för mord till livstids fängelse. Han ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

Den 16 oktober: vice chefsåklagare Eva Morén väcker åtal mot Abraham Ukbagabir för två fall av mord.

Den 13 augusti häktas Abraham Ukbagabir på sannolika skäl för mord. Ytterligare en person som misstänks för inblandning i dåden frisläpps.

Den 10 augusti besöker Abraham Ukbagabir Migrationsverket för ett så kallat avresesamtal. Senare samma dag knivhugger han en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son till döds på Ikea i Västerås.

Den 27 juli får Abraham Ukbagabir avslag på sin ansökan om asyl i Sverige.

Abraham Ukbagabir stod åtalad för att den 10 augusti ha knivhuggit en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son till döds på Ikea i Västerås. Och tingsrätten gick helt på åklagarens linje och dömer honom för mord till livstids fängelse. Ukbagabir, som är eritreansk medborgare, ska dessutom utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

Västmanlands tingsrätt behövde inte lång tid på sig för att avkunna domen. Den föll sedan rätten haft en kortare överläggning direkt efter åklagarens och försvararens slutpläderingar.

– Vi hade lyckats överlägga klart och hade alla skäl och argument klara. Då fanns det ingen anledning att vänta, säger Per Kjellsson, som har varit domare i målet, till TT.

Inte svårt

Det sågs dessutom som en fördel att avkunna domen i dag, då det fanns en tolk närvarande. Då fick Ukbagabir domen översatt omedelbart.

Enligt Kjellsson var målet inte juridiskt svårt.

– Målet var inte särskilt komplicerat. Det medverkar till att man kan ge domen direkt.

Han säger att tingsrätten var enig i sin dom och den var i enlighet med åklagarens yrkande.

Abraham Ukbagabirs försvarare, advokaten Per-Ingvar Ekblad, ville däremot att brotten skulle rubriceras som grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han ville dessutom att tingsrätten skulle ha dömt till ett tidsbegränsat straff, inte livstids fängelse.

Har erkänt

Enligt Ekblad var det avvisningsbeskedet från Migrationsverket som utlöste handlingarna. Han menar också att 36-åringen lider av en personlighetsstörning som borde ha utgjort en förmildrande omständighet.

Den rättpsykiatriska undersökningen har visat att Ukbagabir inte lider av en allvarlig psykisk störning. Samtidigt står det i undersökningen att Ukbagabir är impulsiv, egoistisk och känslokall, vilket enligt försvararen talar för att någon form av personlighetsstörning inte kan uteslutas.

Ukbagabir har erkänt att han utdelat de dödande knivhuggen, men har hela tiden förnekat mord. Han har till den 20 november på sig att överklaga domen.

TT har utan framgång sökt både vice chefsåklagare Eva Morén och advokat Per-Ingvar Ekblad.