Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister, en beskyllelse som senare drogs tillbaka. Fikru Maru anklagas nu för att ha varit medveten om att obehöriga påtryckningar skett på åklagaren när tullmålet lades ner (i princip för att ha varit i maskopi med tullministern), vilket är en besynnerlig brottsbeskrivning enligt hans advokat Hans Bagner.

Fikru Maru nekar till brott. Han har suttit fängslad i 3,5 år samtidigt som rättsprocessen krupit fram.

Läkarens sjukhus är finansierat från Sverige, bland annat via statliga Swedfund.

Domstolen i Addis Abeba krävde att Fikru Maru skulle flyttas från sjukhuset till rättegångssalen för att närvara vid rättegången, men transporten genomfördes inte eftersom sjukhusledningen fått oklara instruktioner, säger hans advokat Hans Bagner.

– Det är ingen som vågar ta ett beslut att förflytta en patient som är praktiskt taget döende, och som dessutom är fängslad, innan de får absolut glasklara instruktioner. Nu har de tydligen fått order om att om de inte skyfflar honom från sjukhuset till rättegångssalen på onsdag så kommer de själva hamna i fängelse, säger Bagner.

Problem med lunga

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013. Han anklagas för att ha varit medveten om att påtryckningar skett på åklagaren när ett tidigare åtal mot honom lades ner. Maru vårdas på sjukhus sedan september för en kollapsad lunga. Enligt Bagner riskerar hans klient att dö om han inte kan flygas ut ur landet för en operation som inte kan erbjudas i Etiopien.

– Han mår inte bra. Han har varit dålig ett tag, och mår inte bättre av att det har tagit så lång tid innan han kan få någon behandling, säger Bagner.

Förväntar sig dom

Domen mot Maru har skjutits upp vid flera tillfällen under den senaste månaden. I förra veckan beslutade domstolen att skilja hans mål från de övriga åtalade i fallet. Bagner förväntar sig att en dom slutligen kommer att meddelas på onsdag förmiddag, mellan klockan åtta och tio på förmiddagen, svensk tid.

– Allting talar för att det blir en dom, det får man utgå från. Nu har vi två dagar på oss, säger Bagner.