Fakta: Båda sidors argument

Åklagaren:

Vittnen säger sig ha sett en bil som liknar 35-åringens nära ladan där Lisa Holm ska ha mördats och på vägen mot gården där kroppen hittades.

35-åringens dna, bland annat blodspår, har hittats på utsidan och insidan av Lisa Holms jeans och på hennes jacka.

35-åringens och Lisa Holms dna har hittats på snörstumpar som är av samma slag som snaran hon hade runt halsen.

Blod från 35-åringen har hittats på det rör där Lisa Holm anses ha hängts.

35-åringen har inget alibi för tiden när hon försvann. Han ska ha förmått hustrun och brodern att ge honom ett falskt alibi.

En kvinna som dagen innan Lisa Holm försvann säger sig ha mött 35-åringen som frågade om vägen och ville få in henne i bilen.

Uppgifter från Missing People säger att 35-åringen försökt mota bort dem från gården där kroppen gömts.

Försvarsadvokaten:

Tidpunkten då Lisa Holm dog är osäker, enligt eget sakkunnigt vittne inom rättsmedicin. Detta ska minska betydelsen av att 35-åringen inte har alibi.

Tiden är för kort för att hinna begå mordet och gömma kroppen – en dryg timma går mellan sista livstecknet från Lisa Holm och 35-åringens Skype-samtal med sin mamma.

Andra möjliga gärningsmän är inte tillräckligt utredda. Brodern pekas ut tydligast, men även andra personer i närområdet skulle ha kunnat utföra mordet. Det kan också vara en utomstående som velat sätta dit 35-åringen.

Det finns en möjlighet att 35-åringen städat undan efter någon annan som han väljer att skydda.

Det finns inga dna-spår från 35-åringen på Lisa Holms kropp eller på snöret runt hennes hals.

Dna-spåren från 35-åringen på hennes kläder ska ha kommit dit genom att hans dna funnits i lokalerna efter att han arbetat där.

Det finns inga dna-spår från Lisa Holm i hans bil.

Fakta: Detta har hänt

7 juni: 17-åriga Lisa Holm försvinner efter sitt arbetspass på kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

8 juni: Hennes handske hittas i ladan tvärsöver vägen. Stor sökinsats. Missing People ansluter efter ett par dagar. Fler fynd av hennes saker.

12 juni: 35-åringen, hans bror och hustru hämtas till förhör. En kropp hittas på en gård några kilometer från kaféet.

13 juni: De tre anhålls. Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död.

16 juni: 35-åringen och yngre brodern häktas misstänkta för mord. Hustrun häktas för skyddande av brottsling.

23 juni: Kvinnan släpps.

30 juni: Den yngre brodern släpps.

7 juli: Lisa Holm begravs i Säters kyrka.

23 oktober: 35-åringen åtalas för mord.

28-oktober–3 november: Rättegång i Skaraborgs tingsrätt.

17 november: Dom i Skaraborgs tingsrätt.

I morgon klockan elva avkunnas domen. Det är nästan på dagen fem månader sedan 35-åringen häktades misstänkt för mordet. I inledningsskedet var även hans yngre bror häktad för mordet och hustrun häktad för skyddande av brottsling, men de släpptes och misstankarna mot dem har helt avskrivits.

Dagen efter rättegången meddelade domstolen att 35-åringen skulle stanna kvar i häktet – av många betraktat som en indikation på att han inte kommer att frias.

Åklagaren och målsägandebiträdet anser att det för ett så rått och brutalt mord, som dessutom ska ha varit planlagt, inte kan handla om något annat än lagens strängaste straff – livstid.

Lugn och arbetsam

Genom hela utredningen har 35-åringen bedyrat att han är helt oskyldig. Han säger sig inte ens ha sett den 17-åriga flickan som mördades när hon för första gången skulle åka moped hem från sommarjobbet på kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

Ingen av parterna har begärt att 35-åringen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

– Det har inte funnits något som signalerat att det behövts. Frivårdens protokoll visade inte på något konstigt, säger rättens ordförande Anna-Karin Lundberg.

Frivården skrev att 35-åringen gav ett lugnt och samlat intryck. Man såg ingen lustsökande personlighet eller riskhöjande faktorer för kriminalitet. Arbetsgivaren har lovordat honom som arbetsam, duktig och vänlig.

Kropp i klädskåp

Samtidigt är han den man som enligt åklagaren, bortom allt rimligt tvivel, lurade Lisa Holm till ladan, övermannade henne, hängde henne, blottade hennes kropp för sin sexuella njutnings skull och sedan gömde kroppen i ett smalt klädsskåp i en arbetsbod på en gård i närheten.

Familjen vill mitt i all sorg veta varför. Lisa Holms pappa, som vittnade under rättegången, vände sig direkt till 35-åringen.

– Jag vill veta vad dina fingrar gjorde innanför min tös byxor, sade han.