Fakta: Rättspsykiatrisk vård

Den som lider av en allvarlig psykisk störning kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

Om brottet begåtts under påverkan av en sådan störning, och störningen medför risk för återfall i allvarlig brottslighet, får rätten besluta om särskild utskrivningsprövning.

I ett sådant fall är det en förvaltningsrätt som beslutar om vården kan avslutas, efter ansökan från patienten eller anmälan från en chefsöverläkare.

Källa: Rättsmedicinalverket, Sveriges Domstolar

Den mördade mannen var vän med 40-åringen. De träffades med sina familjer för att äta en helgmiddag i början av december. Men plötsligt högg 40-åringen sin värd i bröstet med en kniv.

Sedan gick han till ett grannhus och attackerade ett par i 30-årsåldern med yxa och kniv. Båda fick bestående hjärnskador. 40-åringen greps strax efteråt.

Enligt en utredning har den nu dömde en allvarlig psykisk störning, med risk för ny brottslighet. Han var säker på att offren för attackerna hade avlyssnat hans telefon och gjort intrång i hans dator.

40-åringen döms till vård med särskild utskrivningsprövning. Hans advokat, Leif Silbersky, yrkade på friande dom. Han hävdar att 40-åringen begått dåden utan uppsåt att skada.

Den dödade mannens anhöriga anser dock att 40-åringen visste vad han gjorde.

– Det är viktigt för dem att gärningsmannen blir dömd, säger de anhörigas målsägandebiträde Kent-Olof Stigh.

Varbergs tingsrätt dömer också 40-åringen att betala drygt 570 000 kronor i skadestånd till det grannparet, och 325 000 kronor till den mördades anhöriga.