Fakta: Trump University

Trump University grundades av bland andra Donald Trump 2004.

Företaget erbjöd kurser inom bland annat fastighetsbranschen, med avgifter på mellan 1 500 och 35 000 dollar.

2011 inleddes en utredning kring oegentligheter vilket resulterade i en stämning 2013, en process som fortfarande pågår.

Nyligen offentliggjordes 400 nya dokument och vittnesmål inför rättegången i höst.

I dessa beskrivs kurserna som lurendrejeri. Vidare sägs att anställda inte hade någon erfarenhet och att lärometoderna var oetiska.

Den nu avhoppade presidentaspiranten och partikamraten Marco Rubio har tidigare kritiserat Trump för Trump University.

Källa: AFP, New York Times, CNN.

Till raden ifrågasatta uttalanden från Donald Trump kan nu ytterligare ett läggas. Vid fredagens valmöte i Kalifornien kallade han en svart anhängare i publiken för "min afroamerikan". Detta i anslutning till att Trump i sitt tal pratade om hur en svart anhängare till honom vid ett tidigare tillfälle gripits för att ha slagit till en demonstrant.

Mannen som kallades "min afroamerikan" säger till lokaltidningen The Record Searchlight att han inte tog illa vid sig, men händelsen får ändå uppmärksamhet som ännu ett tecken på Trumps rasism. Detta då han tidigare i veckan kallat domaren Gonzal Curiel för partisk och "en mexikan".

Gonzal Curiel som är född i delstaten i Indiana är en av huvudpersonerna i nya avslöjanden om utbildningen på Trump University. Tusentals före detta studenter har stämt Trump för brister i fastighetsmäklarskolan som drogs igång 2005 men som numera är nedlagd. Gonzalo Curiel har nu valt att offentliggöra vittnesmål inför rättegången senare i år.

Lurades köpa kurser

Trump University beskrivs av före detta anställda som en skola med oetiska lärometoder där personer lurats att köpa dyra kurser, antingen med lånade pengar eller med kreditkort.

Trumps förväntade motståndaren om presidentposten, Demokraternas Hillary Clinton, har heller inte varit sen att plocka upp anklagelserna. Vid ett möte i New Jersey i veckan framhöll hon hur Trump skott sig på "hårt arbetande amerikaner" och "utnyttjat dem".

– Det här är bara ytterligare bevis för att Donald Trump är en bedragare. Han försöker lura USA precis på samma sätt som han lurade människor vid Trump University, sade hon.

Trumps stab har i försvar publicerat en video där tidigare studenter lovordar kurserna.

Förlorade tävling

Detta är dock inte Donald Trumps enda huvudvärk just nu. I veckan blossade en strid upp med New Yorks borgmästare rörande varför Trump inte håller en atriumgård öppen för allmänheten i sin skyskrapa på Manhattan, något han förband sig till i samband med byggandet av Trump Tower. Dessutom har Trumps golfbana Doral i Florida blivit av med en stortävling på grund av att sponsorer flyr den frispråkige presidentaspiranten. Tävlingen flyttas nu till Mexiko, vilket Trump kommenterat med orden: "hoppas de har kidnappningsförsäkring". Kidnappningar är ett växande problem i Mexiko, landet hör till dem med högst kidnappingsfrekvens i världen.