Fakta: Donald Trump leder

I nuläget finns minst 14 republikanska presidentaspiranter i USA. Så här fördelar sig stödet bland de tio i toppen:

00#0000000NamnTitelOpinionsstöd i procent bland republikanska väljare

Donald Trump affärsman, fastighetsmagnat 27,2

Ben Carson tidigare neurokirurg och författare 21,4

Marco Rubio senator från Florida 9,2

Ted Cruz senator från Texas 7,8

Jeb Bush exguvernör i Florida, presidentbror/son 7,2

Carly Fiorina tidigare HP-chef 5,4

Mike Huckabee exguvernören i Arkansas 4,0

Rand Paul Kentuckysenator 3,2

Chris Christie guvernör i New Jersey, exåklagare 2,4

John Kasich Ohioguvernör 2,0

Källa: En sammanställning av fem nationella opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics har gjort.

– Det har inte varit lätt för mig, konstaterade Donald Trump vidare under ett möte i den viktiga primärvalsdelstaten New Hampshire i måndags.

Vissa ögonbryn ska ha höjts av Trumps kommentarer och som svar på en fråga medgav den kontroversielle fastighetsmagnaten att hans omständigheter kanske lät förhållandevis bekväma jämfört med den vanliga väljarens.

– Du har rätt, men en miljon dollar är inte mycket om man jämför med vad jag har byggt upp, sade Trump enligt nyhetsbyrån AFP.

Får se upp

Tv-debatten hålls i Boulder i Colorado under natten till torsdagen svensk tid. Trump, som vill bli republikanernas presidentkandidat i nästa års val, leder i opinionsmätningarna med ett sammantaget stöd på 27 procents inom partiet, enligt oberoende Real Clear Politics.

Men i delstaten Iowa, som är först ut i primärvalsprocessen, leder den konservativa neurokirurgen och författaren Ben Carson med god marginal över Trump. Carson får där runt 30 procent, medan Trump ligger på knappa 20 procent, enligt flera opinionsmätningar. Och på tisdagen publicerade tidningen The New York Times den första enskilda nationella mätningen med Ben Carson i ledningen, fyra procentenheter före Trump.

När de båda möts i tv-debatten lär Trump gå till attack mot Carson för hans bristande näringslivserfarenhet, enligt arrangören och tv-kanalen CNBC. Debattens tonvikt ligger på frågor om jobb och ekonomi, något som talar till Trumps fördel. Han lär dock få mothugg från Carly Fiorina, tidigare chef för IT-jätten Hewlett-Packard och den enda kvinnan i samlingen. I den förra debatten gjorde hon starkt ifrån sig med sylvassa repliker riktade mot Trump.

"Litet miljonlån"

Donald Trump gillar att uppfattas som en smart fastighetsmagnat vars färdigheter gjort honom stormrik. Men i New Hampshire medgav han att han fick hjälp av sin far att komma igång – med ett "litet miljonlån".

– Jag började i Brooklyn. Min far gav mig ett mindre lån på en miljon dollar (cirka 8,5 miljoner kronor), sade Trump och poängterade att han var tvungen att betala tillbaka lånet till fadern med ränta.