"Han ansåg att vicepresidentposten inte var värd mer än 'a bucket of warm piss'".

Frida Stranne, USA-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad och Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Fakta: Rubrikernas man Donald Trump

Fastighetsmagnaten och Republikanernas blivande presidentkandidat Donald Trump har överrumplat genom sina drastiska och kontroversiella uttalanden. Han har bland annat sagt att mexikaner är "knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän". Uttalandet gjordes i samband med att han tillkännagav att han ville bli Republikanernas kandidat. Han har också föreslagit en mur längs gränsen mot Mexiko som Mexiko ska betala.

Trump har också vid upprepade tillfällen föreslagit att muslimer ska hindras från att resa in till USA.

Donald Trump väntas ge besked inom de närmaste dagarna, innan Republikanernas konvent börjar den 18 juli.

– Donald Trump är väldigt opolitisk i sitt sätt, något som tilltalat väljare. Samtidigt oroas många av att han inte är tillräckligt statsmannamässig. En vicepresident måste också kunna balansera Trumps oberäkneliga lynne, säger USA-forskaren Frida Stranne vid Uppsala universitet.

Politisk möjlighet

Ett hett tips är Indianas guvernör Mike Pence, enligt bland andra Michael Caputo som har arbetat som Trumps rådgivare. Pence är företagare och har suttit med i kongressen.

– Trump vill ha någon som har erfarenhet av att få saker och ting gjorda i Washington, säger Caputo till den lokala tidningen Indystar.

Trump själv säger att han är ute efter en politiskt erfaren vicepresident.

– Det är en osäker satsning att ingå i en konstellation med Donald Trump. Samtidigt kan det innebära en tydlig möjlighet att påverka politiken, med tanke på att Trump själv saknar faktisk erfarenhet från den politiska sfären, säger Frida Stranne.

Vinnande lag?

Tidigare talmannen Newt Gingrich är en annan favorittippad. Men Frida Stranne är osäker på om radarparet Trump/Gingrich utgör ett vinnande lag.

– Hur ska de två kunna appellera till kvinnor, minoriteter och unga människor? För mig framstår Gingrich som en tveksam vicepresident. Trump måste nå ut bredare till de här helt avgörande grupperna för att ha en chans i höst.

Iowas senator Joni Ernst skulle passa bättre. Men hon har nyligen tillkännagivit att hon hellre gör nytta i senaten, vilket tolkats som att hon inte tänker ställa upp. Även andra, som New Jerseys guvernör Chris Christie, har signalerat att de inte är intresserade. Samtidigt är ett nej bara ett halvt nej i politikens värld. Posten i sig innebär inte särskilt mycket makt. Genom historien har många uttalanden om ämbetets ringa betydelse gjorts. John Nance Garner, vicepresident under F.D. Roosevelt, står för ett av de mest minnesvärda.

– Han ansåg att vicepresidentposten inte var värd mer än "a bucket of warm piss", säger Frida Stranne.