– Utseendefixeringen ökar och många vill ha en quick-fix. En planering för en träning kan vara över flera år, den tiden har vi inte i dag.

Stina Eklund Olofsson, som ansvarar för dopningsfrågor på Friskis och Svettis Stockholm, om tänkbara orsaker till att dopningen breder ut sig. (TT)

Fakta: Många biverkningar

Med dopning menas missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel, med avsikt att öka musklernas styrka och volym.

Biverkningarna kan slå hårt. Fysiskt handlar det vanligen om bröstkörteltillväxt, akne, olika infektioner och potensproblem. Vanliga psykiska biverkningar är panikångest, depression och kraftiga humörsvängningar.

Till dopningsmedel hör anabola androgena steroider, testosteron, tillväxthormon och andra kemiska substanser som ökar produktion eller frisättning av testosteron och tillväxthormon.

Källa: Dopingjouren

Fakta: Atleter, esteter och våldsverkare

Experterna delar in dopningsmissbrukarna i tre grupper:

Atleterna: Idrottare som vill förbättra sina idrottsprestationer genom att dopa sig till ökad styrka, kraft, snabbhet och explosivitet.

Esteterna: Består av gymtränande motionärer och tävlande inom kroppsbyggning och fitness. Deras mål är att bygga en muskulös, vältränad kropp med låg procent av underhudsfett. Förhoppningen är att bekräftas och beundras av andra i samhället samt ge en bild av självdisciplin och hälsosamt leverne.

Våldsverkarna: Personer som dopar sig för att vinna makt och status i till exempel kriminella kretsar. De vill inge rädsla och respekt hos motståndare genom ökad aggressivitet och styrka.

Källa: SVT

Hantlar och skivstänger lyfts målmedvetet av de tränande på Friskis och Svettis i Hagastan i Stockholm. Här råder nolltolerans mot dopning och medlemmarna kan när som helst utsättas för oanmäld dopningskontroll.

– Det vi är vaksamma på är till exempel om någon växer väldigt snabbt alternativt minskar väldigt snabbt, sättet man uppträder på eller om man har ett osunt träningsbeteende, säger Stina Eklund Olofsson, ansvarig för dopningsfrågor på Friskis och Svettis Stockholm.

Hittills i år har inget prov visat positivt, i fjol var det två.

Men trots få positiva prover på just denna anläggning finns tecken på att dopningen breder ut sig.

Vill ha quick-fix

En ny studie visar att cirka 30 000 svenskar använder dopningspreparat regelbundet – tre gånger fler än man tidigare trott. Dessutom beräknas ytterligare 10 000 personer dopa sig då och då. Missbruket har blivit vanligare bland kvinnor och yngre personer som vill se attraktiva ut.

– Utseendefixeringen ökar och många vill ha en quick-fix. En planering för en träning kan vara över flera år, den tiden har vi inte i dag. För många bottnar det i dåligt självförtroende – man vill vara stor, man vill synas, man vill bli någon, säger Stina Eklund Olofsson.

En annan grupp som dopar sig mer är vanliga motionärer som snabbt vill bygga en vältränad kropp.

– I dag är det en merit att lägga till i cv:t att du har kört Vasaloppet och gjort en Iron man. Det är ganska svårt för en vanlig motionär att orka leverera det, mitt i allt annat med jobb och familj. Då upplever en del att de behöver något extra, säger Stina Eklund Olofsson.

Svårt få hjälp

Men trots att hälsoriskerna med dopning är enorma finns inte mycket hjälp att få för den som vill sluta. Bara en mottagning i Sverige erbjuder specialiserad vård för personer med dopningsproblematik.

– Jämfört med idrotten har samhället inte haft någon organisation för att ta tag i det här växande problemet, säger professorn och dopningsexperten Arne Ljungqvist, som nu lanserar en kampanj med målet att förena samhället och sportvärlden i kampen mot dopningen.

– Idrotten har hanterat detta med begränsad, men ändå viss, framgång i 40 års tid. Det arbetet och den kunskapen vill vi föra vidare ut, säger han.

Tidigare friidrottaren och OS-guldmedaljören Carolina Klüft, som medverkar i kampanjen, framhåller att mixtrande med hormoner och kosttillskott inte alls är en nödvändighet för att uppnå resultat.

– Det går att vinna OS-guld på vanlig mat, säger hon.