Bakgrund: Uppmärksammat polisvåld mot svarta

I juli 2014 grips den svarte sexbarnspappan Eric Garner i Staten Island i New York. En av poliserna kopplar i strypgrepp runt hans hals. Garner avlider på plats och rättsläkare slår fast att strypgreppet tillsammans med trycket mot hans bröst ligger bakom dödsfallet, även om Garners dåliga hälsa också anses ha bidragit.

I augusti 2014 skjuts den 18-årige, obeväpnade Michael Brown ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter, vilka tar ny fart efter att en åtalsjury kommit fram till att inget åtal bör väckas mot polisen.

I april 2015 stoppas Walter Scott för ett trasigt bromsljus, i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

I juli 2015 får dödskjutningen av 43-årige obeväpnade Sam DuBose i Cincinnati i Ohio stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA. Polismannen Ray Tensing som sköt åberopade nödvärn, men uniformskameran avslöjar att han aldrig var i akut fara.

I november 2015 offentliggörs en film som visar hur 17-årige Laquan McDonald skjuts till döds i Chicago i Illinois med 16 skott av en polisman hösten innan. Publiceringen utlöser demonstrationer mot rasistiskt våld och USA:s president Barack Obama säger sig vara mycket upprörd efter att ha sett klippet.

Nya demonstrationer blossar upp efter två händelser under sommaren 2016: 37-årige Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge, Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll. Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträckte sig efter sitt körkort.

Minst två skottskadade fördes på måndagen till sjukhus, enligt nyhetskanalen CNN. Lokala medier, bland dem tidningen Milwaukee Journal Sentinel, rapporterar att en person skadats allvarligt. Nyhetsvideos visar på dramatisk ödeläggelse, bland annat en helt utbränd bensinstation, i kvarteren i norra Milwaukee där protesterna bröt ut.

Bränder och gripanden

Det var i lördags som en polispatrull stoppade en bil med två män i. Männen flydde till fots, och under jakten sköt polis ihjäl en av dem, en 23-åring som var beväpnad.

Vapnet han bar ska ha anmälts som stulet i mars och stadens polischef uppger att 23-åringen hade gripits flera gånger tidigare, skriver Milwaukee Journal Sentinel. Den dödes syster ger CNN en kontrasterande bild av en ung basketspelare med gymnasieexamen.

– Han skulle ha gripits, om något. . . Vi vill att alla ska känna vår sorg, säger systern Kimberly Neal.

Nationalgardet i beredskap

Kort efter de dödliga skotten intog demonstranter gatorna för vad som blev en intensiv protest mot det polisvåld gentemot svarta som uppmärksammats i USA de senaste åren. Frågor om övervåld och den komplexa relationen mellan landets svarta och USA:s poliskår har fått stor uppmärksamhet under den pågående valrörelsen i USA. En federal utredning som justitiedepartementet lett har påvisat rasism hos bland annat polisen i Ferguson i Missouri, där den svarte och obeväpnade tonåringen Michael Brown sköts ihjäl 2014.

I Milwaukee greps under natten till söndagen minst 17 personer samtidigt som sex butiker satte i brand och fyra poliser skadades, enligt public servicebolaget NPR. Några timmar senare satte stadens borgmästare Tom Barrett delstatens nationalgarde i beredskap.

"Värsta platsen"

Söndagskvällen började i mer försonlig stämning. Människor samlades på gatorna för att tända ljus och hedra den döde och frivilliga städade upp. Men under natten startade kravallerna igen, om än i mindre skala.

– Ingen kan förneka att vi har problem, problem med rasistiska förtecken. . . Den här delen av Milwaukee har blivit den värsta platsen i hela landet för afroamerikaner att bo på, säger lokalpolitikern Kalif Rainey till CNN.