– Man kan inte i dagens lagstiftning acceptera att man utövar dödligt våld, även om man blir angripen ganska allvarligt.

Fakta: Detta har hänt

Konflikten mellan mannen och de båda bröderna, 21 och 24 år gamla, skräcker sig tillbaka till 2014.

Efter anmälningar om att de båda bröderna krossat fönster hemma hos mannen, samt knuffat och hotat honom, utfärdades ett kontaktförbud på tre månader.

68-åringen har berättat i förhör att kände stor rädsla för bröderna redan när de tog upp anmälan om skadegörelsen 2014.

Sent på kvällen den 14 oktober tog sig bröderna återigen till mannens hus. De var beväpnade med kniv och metallrör samt hotade 68-åringen till livet. När de försökte ta sig in i huset sköt 68-åringen dem genom fönstret i entrédörren. De avled inom några minuter, Mannen larmade omedelbart polisen.

Bakgrunden till konflikten bottnar i en relation mellan 68-åringen och de båda brödernas mor. Bröderna ska ha ogillat att mannen träffade deras mamma.

Fakta: Nödvärn och nödvärnsexcess

Nödvärn

En person som är utsatt för brott har viss rätt att använda våld för att värja sig, utan att bli straffad för det. Det gäller även om personen försvarar en annan person som blir attackerad. Man har inte rätt att använda hur grovt våld som helst, enkelt sagt kan man använda samma typ av våld man bli utsatt för. När angreppet har avbrutits upphör också rätten till nödvärn.

Nödvärnsexcess

Även om den angripne använder övervåld för att försvara sig kan denne i vissa fall göra det utan att bli straffad. Bland annat om den angripne uppfattar situationen som värre än vad den är, har svårt att besinna sig på grund av chock, eller inte alls hinner tänka efter. Det kallas för nödvärnsexcess.

Källa: Minilex.

De båda bröderna i 20-årsåldern var beväpnade med kniv och metallrör när de tog sig till 68-åringens hem och hotade honom till livet i augusti förra året. När de närmade sig mannens hus och slog sönder en fönsterruta i entrédörren hämtade han sitt gevär.

– Jag skjuter, en till höger och en till vänster, sade 68-åringen under tingsrättsförhandlingarna.

Tingsrätten fastslår i domen att mannen har befunnit sig i en nödvärnssituation, men att han använde överdrivet grovt våld.

"Mannens agerande har trots rädslan varit kontrollerat och medvetet. Tingsrätten har därför kommit fram till att det inte varit fråga om nödvärnsexcess", säger rådmannen Karoline Fridolf, i ett pressmeddelande.

68-åringen har med andra ord inte befunnit sig i ett så chockartat tillstånd att han inte kan ta ansvar för sina handlingar, och kan därför dömas för brottet.

Inte som i USA

Enligt lagman Pia Johansson, tidigare domare i det uppmärksammade Rödebyfallet, visar domen att det finns tydliga begränsningar på hur mycket våld angripna medborgare har rätt att använda.

– Man kan inte i dagens lagstiftning acceptera att man utövar dödligt våld, även om man blir angripen ganska allvarligt. I USA har alla rätt att skjuta om man blir angripen, men det systemet har vi inte i Sverige, säger hon till TT.

Åklagarna hade yrkat på att 68-åringen skulle dömas för mord, medan försvaret vill se honom helt friad. Nu pekar det mesta på att domen kommer att överklagas.

– Den är mycket väl motiverad, fram till den punkten där man inte accepterar 68-åringens invändningar om nödvärnsexcess, säger advokat Lars Kruse till TT.

Lindrigt straff

Även om mannen dömts för att avsiktligen ha bragt de båda bröderna om livet är också åklagarsidan besviken över vad den anser vara en väl tilltagen straffrabatt.

– Minimistraffet för ett fall av dråp är sex års fängelse och här handlar det ju om två fall. Spontant tycker jag att man har gjort ett alldeles för stort avdrag, straffet borde ha blivit längre, säger vice chefsåklagare Thomas Elofsson.

68-åringen ska också betala ett skadestånd på 100 000 kronor till brödernas föräldrar.