Fakta: Sovjetunionens fall

År 1990: Michail Gorbatjov blir Sovjetunionens president. Verkar för öppenhet och låter bland annat republikernas självständighet öka.

19 augusti 1991: En falang ur Sovjetunionens kommunistparti försöker genomföra en kupp mot Gorbatjov. Syftet är att åter stärka unionen. Kuppen misslyckas. Boris Jeltsin tar kommandot i Ryssland.

8 december 1991: Ledarna för Ryssland, Vitryssland och Ukraina beslutar om Sovjetunionens upplösning.

25 december 1991: Michail Gorbatjov avgår som Sovjetunionens president.

26 december 1991: Sovjetunionen upplöses.

Fakta: Ryssarnas attityder till Sovjetunionens upplösning

56 % beklagar Sovjetunionens upplösning.

28 % beklagar inte upplösningen.

51 % anser att upplösningen kunde ha förhindrats.

33 % anser att upplösningen var oundviklig.

44 % tycker att sovjetsystemet kunde kvarstå men anser att det inte skulle vara realistiskt idag.

31 % vill inte återvända till den sovjetiska epoken.

Källa: en undersökning från Levada Center, gjord i april 2016

I augusti 1991 hade Vjatjeslav "Slava" Perevosjtjikov, 33 år, och hans hustru, 31-åriga Tatjana, just fått sitt andra barn. Med 7-åriga Artiom och fyra månader gamla Dmitrij i huset, stod bil, lägenhet och fritidshus på önskelistan.

De tänkte också på sina karriärer. Tatjana, eller Tanja som hon kallas, drömde om att bli historielärare istället för grundskolelärare. Fysikern Slava ville, likt många ryssar i den sprittande marknadsekonomin, starta ett företag. Förebilderna var få. Slava kände bara en enda egenföretagare.

Omställd produktion

Några av drömmarna gick snabbt i uppfyllelse – i takt med att det misslyckade kuppförsöket banade väg för Sovjetunionens president Michail Gorbatjovs avgång, unionens upplösning och att Boris Jeltsin blev Rysslands första folkvalda president. Familjen Perevosjtjikov fick en tvårumslägenhet på Mitinskajagatan i nordvästra Moskva. Bil och fritidshus kom på plats. Tanja fick jobb som historielärare, ett arbete hon har än i dag. Hon har trivts men vill nu gå i pension.

– Efter många år som lärare är jag trött, säger 56-åringen, alltjämt i köket på Mitinskajagatan.

Annat gick inte som de önskade. Slava arbetade på ett statligt vetenskapslaboratorium. Under 1990-talet, då bland annat den sovjetiska militärindustriella produktionen ställdes om för att passa marknadsekonomi, försvann arbetsuppgifter i många sektorer och Slava fick lämna jobbet. Det företag han till slut lyckades starta fick också läggas ner.

Likt tusentals högutbildade ryssar med skolning från sovjettiden blev Slava Perevosjtjikov arbetslös. Han började köra taxi. Först i mitten av 2000-talet fick han arbete på ett medicinlaboratorium, där han fortfarande jobbar. Men Slava, i dag 58 år, har slutat tänka på karriären. Under arbetslösheten tog han upp en gammal hobby; sitt skrivande. För fyra år sedan gav han ut sin första bok, en historisk actionroman. Några månader senare kom nummer två.

– Alla som har talang vill förverkliga sig själva, säger Slava i en fåtölj på Coffee House, en av Moskvas stora kafékedjor.

– Jag kan inte göra det inom vetenskapen så då gör jag det så här.

Egna liv

För några år sedan skiljde sig paret Perevosjtjikov. Slava fann en ny kvinna, Inna, som dock gick bort i cancer i fjol.

Sönerna har skapat egna liv. Artiom, nu 33 år, arbetar med IT hos den ryska oljejätten Lukoil. Han mötte sin hustru Marina via internet. Artiom har varit en del av den nationalistiska vågen i Ryssland. I mitten av 2000-talet arbetade han som informatör hos Narodnyj Sobor (ungefär Nationell Samling), en ultranationalistisk rörelse som fick fart av president Vladimir Putins patriotismpropaganda. Artiom Perevosjtjikov vill att Ryssland ska bli en stormakt med Ukraina och Vitryssland som allierade.

– Nu har vi massor av problem då många länder bygger sin nationalitet på tanken att Ryssland är en fiende, säger han.

Dmitrij, i dag 25 år, är gift med Anastasia och pappa till 18 månader gamla Alexander. Han läste till bilmotorkonstruktör men har ett eget företag som tillverkar medicinsk utrustning.

– Min utbildning var byggd för det sovjetiska systemet med planekonomi och produktion av bilar som Volga och Zjiguli, säger Dmitrij, som kunnat flytta till en nybyggd lägenhet i området Otradnaja i norra Moskva.

– Jag insåg att det inte skulle hålla och lämnade branschen.

Vill starta förlag

Tjugofem år har gått. Sovjetepoken har för länge sedan gått i graven. I dag försöker Ryssland återta några av de viktiga positioner som Sovjetunionen hade, militärt och politiskt. Men drömmarnas tid är inte förbi. Vjatjeslav Perevosjtjikov skriver och vill nu skapa en roman om sin bortgångna partner.

– Och så vill jag ett starta ett eget förlag, slår han fast.