Det här betyder olika drömbilder

Agneta Oreheim beskriver i sin lathund vad olika typer av drömmar kan betyda. 

Sex: "Sexdrömmar kan se olika ut. Speglar bland annat behov av närhet och starka känslor."

Tappa tänder: "En klassisk drömsymbol. Kan handla om att du tappar förmågan att "bita ifrån" och stå upp för dina åsikter."

Naturkatastrofer: "Ett inre tillstånd av stark oro. Känslor som med stark kraft vill få uppmärksamhet."

Träd: "Förekommer ofta i drömmar och representerar bilder av din egna självuppfattning." 

Toaletter: "Handlar om att behöva släppa taget om något, att göra sig kvitt "gammalt skit". En längtan efter att bli ren."

En vanligt förekommande dröm är att bli jagad. Ofta av någonting läskigt som en potentiell mördare eller hungrig tiger.

– Vid jobbiga drömmar, som när man blir jagad, vill ditt undermedvetna berätta för dig att det är något som du inte tycker är bra. Då vet du att någonting är fel och då måste du ta reda på vad det är, säger Agneta Oreheim.

LÄS MER: Därför drömmer du mardrömmar

Eftersom många inte vet hur de ska tyda sina drömmar förstår de inte att den jagande tigern har ett budskap, utan tar det som en mardröm som de snabbt vill glömma, enligt Agneta Oreheim. 

– Det är viktigt att inte bli rädd för drömmen eftersom allt i den oftast är aspekter av egenskaper inom oss själva. Rädslan kommer av att vi inte sett eller förlikar oss med de sidorna inom oss. Lita på drömmen och lyssna på budskapet annars kommer den tillbaka som ständigt återkommande drömmar, tills vi har insett budskapet och läkt det inom oss, säger Agneta Oreheim.

Att lära sig förstå drömmar och att utnyttja budskapen de kommer med kan få människor att förstå sig själva bättre och bli sin egen psykolog, menar Agneta Oreheim.

– I stället för att gå till en psykolog och betala massa pengar kan du bearbeta dig själv med hjälp av drömmarna, de skickar ingen faktura. Drömmarna reflekterar alltid sanningar om din aktuella situation i livet, och vad som pågår där.

Vissa glömmer bort alla sina drömmar och har inte samma möjlighet att bearbeta budskapen i vaket tillstånd. Men det går att se till man kommer ihåg dem.

LÄS MER: Sömnforskaren: Därför drömmer vi

– Om man har ett intresse för sitt inre liv och intalar sig själv att komma ihåg sina drömmar så gör man det också till slut. Ha alltid penna och papper bredvid sängen så att du snabbt kan skriva ner det du drömt när du vaknar. Det är så synd att inte fler använder sina drömmar och tar vara på dem, det finns så mycket att vinna i det, säger Agneta Oreheim.