En italiensk hjälparbetare dödades förra året i en amerikansk drönarattack på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan, där han kidnappats av al-Qaida. Nu har USA:s regering beslutat att betala ut motsvarande 11,3 miljoner kronor till 37-åringens familj, rapporterar The Guardian med hänvisning till italienska tidningen La Repubblica.

Giovanni Lo Porto hölls fången tillsammans med amerikanen Warren Weinstein, 73, som också dödades i attacken. President Barack Obama tillstod i april i fjol att de två oavsiktligt dödats i den hemliga operationen.

En talesman för USA:s ambassad i Rom bekräftar att en utbetalning ska ske till Lo Portos efterlevande, men han vill inte berätta huruvida en motsvarande summa ska betalas till Weinsteins familj.

Amerikanska regeringen uppgav i juli att mellan 64 och 116 civilpersoner dödats i drönarattacker under Obamas tid som president – en siffra som ifrågasatts av vissa experter. Under perioden 2009–2015 säger sig USA ha dödat mellan 2 372 och 2 581 terrorister i olika flygattacker, huvudsakligen med drönare.