Fakta: Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth II föddes den 21 april 1926, äldsta dotter till prins Albert, som senare blev kung Georg VI av Storbritannien.

Hon gifte sig 1947 med den fem år äldre Philip Mountbatten, tidigare prins av Grekland och Danmark som fick titeln hertig av Edinburgh.

Elizabeth tillträdde tronen den 6 februari 1952 sedan den sjuklige kungen hastigt avlidit. Den officiella kröningen ägde rum i juni 1953.

Drottningen och prins Philip har fyra barn; prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward. Prins Charles står i tur att överta tronen efter drottningen.

Fakta: Folkomröstningen i Storbritannien

Storbritannien håller i sommar en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, där valet står mellan "kvarstå som medlem i EU" eller "lämna EU". Regeringen har medvetet valt att inte använda ja och nej som svarsalternativ, eftersom det ansetts kunnat påverka utgången.

Röstberättigade är samtliga brittiska medborgare över 18 år, förutom dem som flyttat utomlands före 2001. Även invånarna i Gibraltar får rösta, liksom medborgare från Malta, Irland och Cypern som är stadigvarande bosatta i Storbritannien. Andra EU-medborgare bosatta i Storbritannien får dock inte rösta.

Vallokalerna stänger kl 23, svensk tid, på valdagen den 23 juni. Det slutliga resultatet ska presenteras i Manchester

Utan att nämna tidningens namn förklarar hovet att det är neutralt inför folkomröstningen om det brittiska EU-medlemskapet, som ska hållas i sommar. Landet är djupt splittrat i frågan, och opinionsmätningar tyder på att det ungefär är lika många som vill stanna kvar i EU som dem som vill lämna, vilket ibland kallas brexit.

The Sun citerar en anonym källa som uppger sig ha bevittnat en het ordväxling mellan drottning Elizabeth och förre biträdande premiärministern och "passionerade" EU-anhängaren Nick Clegg, i samband med en lunch i Windsor castle. Drottningen ska ha sagt att hon tycker att EU är "på väg i fel riktning". Uppläxningen av Clegg ska ha pågått en tid och förstummat övriga gäster, rapporterar BBC.

"Nonsens"

Clegg kallar uppgifterna för "nonsens", och hovet har lämnat in ett klagomål till ordföranden i Press Standards Organisation, ett slags motsvarighet till Allmänhetens pressombudsman i Sverige.

En talesman för hovet bekräftar att klagomålet gäller dagens förstasidesnyhet i The Sun.

Tidningen återger även en tidigare konversation som den nu 89-åriga statschefen haft för "några år sedan" med brittiska parlamentariker. Den kunde enligt tidningen inte lämna något utrymme för tvivel om drottningens "passionerade känslor" inför Europa.

The Suns politiska chefredaktör Tom Newton Dunn säger att tidningen inte skulle ha publicerat uppgifterna om de inte kommit från två av varandra oberoende men "oklanderligt" placerade källor.

Han säger att drottningen måste befinna sig "ovanför striden" men tilläger:

– Om hon har en åsikt om brexit, har då inte väljarna en rätt att få veta vilken den är", frågar han.