Fakta: Uppmärksammade uttalanden

Under valrörelsen gjorde Rodrigo Duterte en rad plumpa och kontroversiella uttalanden, som vållade hård kritik. Här är ett par av de mest omdiskuterade:

– Jag blev så arg för att de våldtog henne, hon var så vacker. Jag tänkte "borgmästaren borde ha fått vara först".

Duterte uttalar sig inför skrattande anhängare på ett valmöte om mordet och våldtäkten mot en australisk missionär, som begicks under ett fånguppror i staden Davao 1989.

– Det tog oss fem timmar att ta oss från hotellet till flygplatsen. Jag frågade vem som var på väg. De sade att det var påven. Jag ville säga till honom: "Påven, du son av en hora, åk hem. Kom inte hit på besök igen".

Duterte om när han fastnade i en trafikstockning i samband med påvens besök i det till största delen katolska Filippinerna i januari 2013.

– Jag vill inte begå ett brott, men om det blir så att Gud ger mig presidentposten, så se upp. De 1 000 (jag påstås ha dödat) kommer att bli 100 000. De kommer att göra fisken fet i Manillabukten. Jag kommer att dumpa kropparna där.

Duterte pratar i en intervju i somras om hur han ska bekämpa brottsligheten genom att avrätta misstänkta kriminella.

– Glöm lagarna om mänskliga rättigheter. Om jag når presidentpalatset, så kommer jag att göra precis det jag gjorde som borgmästare. Alla knarklangare, rånare och slashasar, ni kan dra. Som när jag var borgmästare, så kommer jag att döda er.

Duterte pratar om sin syn på mänskliga rättigheter under sitt sista valmöte.

– Jag levde utan min fru. Jag är inte impotent. Vad skulle jag göra? Låta den hänga för alltid? När jag tar Viagra så står den upp.

Duterte pratar inför ledande affärsmän på näringslivsorganisationen Makati Business Club i april.

Rodrigo Duterte, i folkmun känd som "Bestraffaren", svor presidenteden inför en mindre publik i presidentpalatset i stället för en stor folksamling som tidigare presidenter har gjort.

– Ingen ledare, oavsett hur stark, kan lyckas med någonting av nationell vikt om han inte har stöd från och samarbete med folket som han har i uppgift att leda, sade han efter ceremonin.

Duterte planerar att återinföra dödsstraff, ge säkerhetsstyrkorna order om att skjuta för att döda vid attacker och ge dem belöningar för knarklangares kroppar. Han har också sagt att vanliga filippinier ska kunna döda misstänkta brottslingar och att fisken i Manillabukten kommer att bli fet av alla kroppar som han vill dumpa där.

Efter Dutertes uppmaningar har polisen börjat döda misstänkt kriminella och borgmästaren i landets näst största stad Cebu har börjat betala ut pengar till de poliser som dödar misstänkta knarklangare.

Anledningen till Dutertes valframgångar beror bland annat på hans image som en man av folket. Han föredrar att bära vanliga kläder, att äta med händerna och han bor i ett enkelt hus i staden Davao, där han tidigare var borgmästare.