Fakta: Så mycket kan det kosta

Några exempel ur skriften "Nyckeltal för lägenhetsreparationer" från Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag).

Städning, cirka 75 kvadratmeter: 4 820 kronor.

Målning av sovrumsvägg: 2 500 kronor.

Tvättställ: 1 841 kronor.

Byte av innerdörr: 1 623 kronor.

Byte grönsakslåda: 608 kronor.

Källa: Hem & Hyra.

"Normalt" slitna tapeter och golv hamnar vanligtvis under det som hyresvärden ska stå för. Men vid "onormalt slitage" får man vara beredd på att det kan kosta tusenlappar att flytta ut ur sin hyreslägenhet, rapporterar Hem & Hyra.

Det kan till exempel handla om ett sprucket handfat, att någon slarvat bort en lägenhetsnyckel så att låset måste bytas eller att barnen gått loss på tapeterna med sina färgkritor.

– Det mesta är ju normalt slitage. Men sedan finns det slitage som är onormalt eller skadegörelse, säger Peter Sundqvist, som är statistikansvarig på Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo), till TT.

– Det kan vara allt från att en katt eller hund kissat på tapeten till att man borrat jättemånga hål för att hänga upp något väldigt tungt.

För att hjälpa sina medlemsföretag har Sabo tagit fram nyckeltal, som ger en uppfattning om kostnaderna för att återställa olika skador i lägenheten.

Bland annat kan det bli riktigt dyrt om lägenheten behöver städas. Eftersom bolagen inte kan göra rut-avdrag kan notan för en lägenhet på omkring 75 kvadratmeter bli nästan 5 000 kronor.