– Vi får inte gömma oss. Då har de vunnit.

Brittiska turisterna Adrian och Emma trotsar både terroristhot och snöblandat regn i Bryssel. (TT)

Fakta: Terrorattackerna i Paris

På kvällen fredagen den 13 november utlöser en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike möter Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödas och Frankrikes president François Hollande evakueras snabbt från arenan.

Trettio minuter senare utlöser ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion.

Samtidigt öppnar attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödas. En av attentatsmännen spränger sig själv till döds.

Klockan 21.40 går tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal håller en konsert, skjuter mot folkmassan och tar gisslan. Tre timmar senare stormar polisen Bataclan. Då har 89 personer dödats av attentatsmännen.

Terrordåden, som är de värsta i Frankrikes historia, kräver 130 liv. Över 352 människor skadas.

Fakta: Bryssel

Det som man i dagligt tal kallar Bryssel är i själva verket 19 självständiga kommuner i huvudstadsregionen Bryssel, med totalt 1,1 miljoner invånare. Kommunen Bryssel – som formellt är Belgiens huvudstad – ligger i centrum och har drygt 160 000 invånare.

Bryssel är formellt och traditionellt även huvudstad i Flandern och var långt in på 1900-talet i huvudsak flamländsktalande. I dag är dock franska det klart dominerande språket.

Bryssel är även huvudsäte för en rad internationella organisationer, framför allt EU och Nato.

Tunnelbanan i Bryssel är stängd till åtminstone klockan 15 på söndagen. Spårvagnarna kör med reducerad trafik. Konserter och marknader har ställts in och simbassänger, museer och köpcentrum håller stängt.

Allt sedan myndigheterna under natten mot lördagen höjt hotnivån i hela Brysselregionen till maxläget fyra, av rädsla för ett terrordåd.

– Tämligen precis information pekade mot en attack av samma typ som den som skedde i Paris, berättade premiärminister Charles Michel på en presskonferens på lördagsförmiddagen.

– Vi talar om risken för att flera individer med vapen och sprängmedel ska utföra en attack, kanske på flera platser på samma gång, sade Michel.

Soldater och snö

Effekten blev tydlig. Bryssel var på lördagen en skugga av sitt normala jag, med betydligt färre människor än vanligt på gator och torg.

Ett envist regnande, ibland med inslag av snö, bidrog till att göra stämningen än mer miserabel.

De som ändå vågade sig ut betonade samtidigt att det gäller att stå upp mot hoten.

– Man måste fortsätta leva, säger franske Philippe, bosatt I Bryssel, till TT i hällregnet i centrum.

– Visst gäller det att vara försiktigt – men också att visa mod.

Brittiska turisterna Adrian och Emma tycker detsamma där de kurar ihop sig framför den berömda statyn Manneken Pis.

– Vi får inte gömma oss. Då har de vunnit, säger Adrian om terroristerna.

Jagar Abdeslam

Runt om i centrum har säkerheten förstärkts markant med utplacerade pansarfordon, soldater och välbeväpnad polis.

Nya avvägningar av terrorhotet ska göras under söndagen. Till dess uppmanas till stor försiktighet i hela huvudstadsregionen. Många affärer valde självmant att stänga under lördagen. Barer och restauranger höll dock i huvudsak öppet, om än med betydligt färre gäster än normalt.

Den belgiska rädslan gäller framför allt Salah Abdeslam, en av de huvudmisstänkta i terrorattentaten i Paris, som antas hålla sig gömd i Bryssel.

– Vi har två möjligheter: antingen misslyckades han (i Paris) och måste nu försöka lyckas. Eller så blev han rädd i Paris och det är i så fall inte IS särskilt glada över, säger Eric Van der Sypt, talesman för åklagarämbetet, enligt nyhetssajten Politico.

Tusentals svenskar

Utrikesdepartementet (UD) uppskattar att det finns 5 000–6 000 svenskar i Bryssel.

– Vi uppmanar svenskar att följa råd från lokala myndigheter, men det är ingen avrådan från att resa dit, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst till TT.

Både före och efter dåden i Paris har Belgien fått kritik för senfärdighet och naivitet i landets arbete mot terrorism.

– Jag tror inte att de har förstått omfånget av problemen med att människor som kommer tillbaka från strider i Syrien har skaffat sig kompetens och beväpning, men nu får de sannerligen lära sig fort, säger säkerhetsanalytikern Margaret Gilmore på brittiska tankesmedjan Royal United Service Institute (Rusi) till TT.