Fakta: Angela Eagle

Född: den 17 februari 1961 i Yorkshire i norra England.

Var en mycket duktig schackspelare på juniornivå.

Utbildning: Oxford university där hon har examen politik, ekonomi och filosofi.

Arbetade sedan på en intresseorganisation för industrin, och därefter för fackföreningsrörelsen.

Valdes första gången in i parlamentet 1992 och har sedan tjänat under flera Labour-regeringar, och i flera skuggregeringar.

Angela Eagle är gay och blev 2008 den första parlamentsledamoten att ingå civilt partnerskap med sin partner.

Hon har också en enäggstvilling, Maria, som är parlamentsledamot för Labour. De är de första enäggstvillingarna som röstats in i underhuset. Och även Maria Eagle är en mycket kapabel schackspelare.

"På måndag morgon kommer jag att tillkännage min kandidatur som ledare för Labour. Jag kommer att berätta om min vision för landet och vilken skillnad ett starkt Labourparti kan göra" säger Eagle i ett uttalande.

Efter att Storbritannien i en folkomröstning den 23 juni röstat om att gå ur EU har Labour kastats in i en ledarskapskris. Partiledaren, som kritiseras för att medvetet ha drivit en ljummen kampanj, har förlorat en förtroendeomröstning, men vägrar avgå.

Klamrar sig fast

Flera ledande Labour-politiker, däribland Eagle, har lämnat sina uppdrag som del av revolten. Den 55-åriga Eagle var näringsminister i Corbyns skuggregering. Hon var också viceminister i flera tidigare Labour-regeringar.

Men även efter Eagles utmaning fortsätter Corbyn att klamra sig fast vid sin post.

"Jeremy har åtagit sig att uppfylla alla sina ansvarsområden som demokratiskt vald ledare och kommer inte att svika de hundratusentals människor som valde honom för att få en annan riktning i Labour-partiet och en annan slags politik", skriver en av hans talesmän i ett uttalande.

Pressad av pengar

Men Corbyn pressas också från annat håll – med plånboksfrågor. Partiets vice ordförande Tom Watson är i öppet uppror mot Corbyn, och Watson uppger att samtalen mellan utvalda Labour-parlamentariker och fackföreningsrörelsen – som stöttar Labour ekonomiskt – har brutit samman.

– Efter att samtalen började har Jeremy öppet förklarat sin avsikt att fortsätta som ledare oavsett vad. Det innebär att det inte finns någon realistisk möjlighet att nå en kompromiss, säger Watson.