Fakta: Ebola-epidemin

Tre länder drabbades värst av den ebolaepidemi som utbröt kring årsskiftet 2013–2014:

I Liberia smittades över 10 600 människor, varav drygt 4 800 avled. Landet förklarades smittfritt den 3 september, men har nu enstaka nya fall.

I Sierra Leone insjuknade över 8 700 människor, närmare 3 600 dog. Landet är officiellt fritt från smittan sedan den 7 november.

Guinea, där utbrottet började, är det enda landet som inte har förklarats smittfritt. Totalt har ebola krävt cirka 2 500 liv i Guinea. Men det sista kända fallet, en nyfödd flicka, är nu på bättringsvägen. Därmed har Världshälsoorganisationen (WHO) startat 42-dygnsklockan mot en friskförklaring för landet. 42 dygn är dubbla inkubationstiden för viruset. WHO kräver så lång tid utan nya fall för att vara säkert på att ett land är av med smittan.

(Källor: WHO, Reuters)

Västafrikanska Sierra Leone var ett av de värst drabbade länderna under ebolaepidemin. I videon till "Bye Bye Ebola" gör president Ernest Bai Koroma segertecken då det gått 42 dygn sedan det senaste ebolafallet i landet. Det är den gräns som Världshälsoorganisationen (WHO) använder för att betrakta ett land som fritt från sjukdomen.

I videon på Youtube syns människor dansa iklädda steril sjukhusutrustning, kontorskläder och militäruniformer till tonerna av sierraleonske Block Jones låt.

Karneval på gatorna

Jones säger till mediebolaget BBC att han med låten vill visa på lyckan över att sjukdomen bekämpats och att han hoppas på att människor omfamnar överlevarna i samhället. Videon spelades in under den karnevalsstämning som rådde i huvudstaden Freetown nyligen då landet förklarades ebolafritt, rapporterar Londontidningen The Guardian.

Men helt kan man inte slappna av. En brittisk sjuksköterska som fick virussjukdomen i Sierra Leone 2014 fick nyligen ett återfall av en typ som expertisen knappt trodde var möjligt. Hon återhämtar sig nu i hemtrakterna i Skottland.

Hann smitta flera

Och minst lika oroande i ett större perspektiv är att Sierra Leones grannland Liberia, som WHO förklarade ebolafritt den 3 september, nu rapporterar nya fall.

En tioårig pojke konstaterades häromdagen ha smittan, meddelade hälsominister Bernice Dahn enligt nyhetsbyrån Reuters i fredags. Innan fallet upptäcktes hann han också smitta flera familjemedlemmar i Paynesville öster om huvudstaden Monrovia.

– Vi vet hur ebola sprider sig, vi vet hur vi ska stoppa ebola, men vi måste vara vaksamma och samarbeta, sade Dahn.