Fakta: Fallet Assange

Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Assange har sagt sig vara villig att förhöras av svensk åklagare på ambassaden. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har hindrat detta tills länderna ingick ett avtal om rättshjälp i december 2015.

Assange fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Ecuador säger i ett brev, på formella grunder, nej till åklagarens begäran från maj 2015 om att få förhöra Assange på landets ambassad i London. En ny begäran krävs eftersom Sverige och Ecuador så sent som i december ingick ett avtal om rättshjälp.

– Men de säger inte nej till förhör, säger Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander till TT.

Enligt landets riksåklagare ska Ecuador utföra utredningsåtgärderna. Myndigheterna där vill därför ha de frågor som den svenska åklagaren vill ställa, uppger Åklagarmyndigheten.

"Vi överväger nu om det påverkar möjligheterna att genomföra utredningsåtgärderna och om vi i så fall ska skicka en förnyad ansökan", skriver överåklagare Marianne Ny.

Det är dock inte ovanligt att själva förhören sköts av lokala myndigheter när ett land vill förhöra en person i ett annat land.

Assange flydde till Ecuadors ambassad i London 2012. Han är misstänkt för våldtäkt vid en resa i Sverige 2010.

Ecuadors president Rafel Correa sade på onsdagen att förhör med Assange kan hållas "väldigt snart".

– Det väckte en del förvåning här. Inget datum är bestämt, säger Rosander.