Det har skrivits ut så väl pizzor som proteser, och i framtiden hoppas forskare kunna använda sig av 3D-skrivare för att skapa organ

För bara några veckor sedan kunde Metro berätta om 7-åriga Faith Lennox från Los Alamitos i Kalifornien, USA, som efter en amputation fått en nya robotarm, i form av en protes helt tillverkad i 3D-skrivare.

Nu uppmärksammas tekniken återigen för hur den utvecklar medicinen. 

Denna gång är det ett läkarlag i den kinesiska staden Zhujiang som använt sig av en 3D-skrivare för att skriva ut en modell av en 10 centimeter lång levertumör inför en canceroperation av en 35-årig patient, skriver SVT.

30 saker från 3D-skrivare

Efter att levern skrivits ut gräddades den i en ugn under 23 timmar, för att sedan analyserades av läkarna. 

På så vis kunde de enkelt se hur tumören var sammansatt.

– Tidigare använde vid oss 3D-visualisering i form av foton, men det tog ofta tid att datorisera bilden, vilket gjorde att läkarna hela tiden fick avbryta sitt arbete. Men med hjälp av 3D-skrivaren blir avbilden nu tredimensionell och vi får på så vis information om hur tumören ser ut, hur stor den är och var den sitter i levern, sa den ansvarige professorn Fang Chihua under en presskonferens.

Fang Chihua tror att den nya tekniken kan vara revolutionerande vid svåra operationer. Det enda hindret just nu är att den är mycket dyr och hittills endast använts vid mycket komplicerade operationer.