Vad är endometrios?
  • Sjukdomen orsakas av att livmoderslemhinna hamnar utanför livmodern och fastnar på andra ställen i kroppen, främst på äggstockarna eller bukhinnan. Dessa endometriosceller växer och orsakar inflammationer vilket orsakar smärtor. 
  • Ungefär en av tio kvinnor lider av endometrios, det går inte att bota sjukdomen men besvären kan visa sig i perioder. 
  • Förutom ont vid menstruation kan symtom även betyda att man känner smärta vid sex. Det är vanligt att smärtan sitter som ett band över bäckenet och strålar ut i korsryggen eller benen. Sjukdomen kan även göra det svårare att bli gravid. 
  • Behandling kan lindra symtomen och ges ofta i form av läkemedel som innehåller hormoner. Smärtstillande kan också fungera och i vissa fall behövs operation. 
  • Om du misstänker att du lider av endometrios ska du kontakta en gynekolog eller vårdcentral. 
  • Det tar i genomsnitt sju till åtta år från det att symtom börjar märkas fram tills att diagnosen endometrios ställs.  

Källa: 1177 Vårdguiden och Endometriosföreningen. 

I Sverige är cirka 200 000 kvinnor drabbade av endometrios, en obotlig sjukdom som för många betyder perioder fyllda av starka smärtor. Sjukdomen orsakas av att celler, som egentligen endast ska stanna i livmodern, fastnar på andra ställen i kroppen och växer fast, vilket leder till inflammationer. Den drabbade får ofta ont vid mens, toalettbesök och sex och många kvinnor måste leva med smärtor i flera år innan en diagnos ställs. 

– Jag har haft problem med sjukdomen i 18 år, det är nästan halva mitt liv. Det tog sju år för mig att få min diagnos, säger Ewa Hellström, 31 år från Strängnäs. 

►LÄS MER: Nya riktlinjer för endometrios

Ewas endometrios har givit henne stora besvär som påverkar hennes dagliga liv. Många gånger hindrar den henne från att göra det hon vill, framförallt med sina två döttrar. 

– Varje dag är en kamp för att ta sig upp ur sängen. Speciellt när jag har ett skov eller blödning så är det särskilt tufft. Men jag är ensamstående mamma och har inte så mycket val än att ta fighten. 

Stundvis måste Ewa ta starka mediciner för att fungera. Förra året genomgick hon en 11 månader lång behandling där hennes äggstockar stängdes av för att hålla smärtan borta. 

 LÄS MER: Josefine, 28, fick diagnosen endometrios – efter tio år av smärta och magont

– Endometriosen matas av det kvinnliga hormonet som utsöndras från äggstockarna. Om de stängs av så pausas också sjukdomen, men jag hade fortfarande problem. 

I augusti 2015 genomgick Ewa även en operation där man särade på hennes äggstockar som vuxit fast i livmodern och tog bort cystor som bildats. I Facebook-gruppen ”Mitt liv med endometrios” skriver Ewa om sin sjukdom och hon hoppas att det även ska få andra att prata mer om ämnet. 

– Det är en fruktansvärd sjukdom att leva med, men den är nedtystad. Det finns väldigt dålig forskning kring endometrios och för få läkare som har hand om på tok för många patienter. Det behövs fler specialiserade läkare inom området. 

►LÄS MER: Utan kunskap om folksjukdomar kan vi inte behandla dem

Enligt en ny amerikansk studie gjord vid Harvards universitet visar resultat att kvinnor med endometrios även löper större risk att drabbas av hjärtsjukdomar.