Fakta: Operation Rekyl

Polisen började nysta upp härvan under senare delen av 2014. Operationen gick under namnet Rekyl och polis från Sverige, Bosnien, Serbien och Slovenien samarbetade. Vid beslag i Slovenien och Bosnien hittades 120 handgranater och ett tiotal automatvapen.

I Sverige hittades två automatvapen. Vapnen låg i en väska som en man bar på en pendeltågsstation i Årsta utanför Stockholm. Själva affären ska ha gjorts upp i Järfälla.

Flera personer i Sverige och i forna Jugoslavien misstänks för inblandning i härvan.

Källa: Åklagarmyndigheten

Mannen misstänks för synnerligen grovt vapenbrott och häktades i sin frånvaro i mitten av januari.

– Jag påstår att han deltog i en försäljning av två automatvapen i Sverige, säger åklagare Henrik Söderman, till TT.

Enligt åklagaren är mannen serbisk medborgare och befinner sig i hemlandet.

– Serbien lämnar inte ut sina medborgare för den här typen av brottslighet, men han är efterlyst i hela världen så vi får se hur det blir, säger Henrik Söderman.

Vapenaffären ska ha genomförts i Järfälla utanför Stockholm i december 2014. Enligt åklagaren är affären en del av en större härva där vapen skulle smugglas till Stockholm. Vid beslag i forna Jugoslavien hittades 120 handgranater och ett tiotal automatvapen.

– Vi har ägnat mycket tid åt att försöka ta reda på vem som skulle ta emot vapnen i Sverige, men det är nog bara att konstatera att vi inte når ända fram, säger Henrik Söderman.

En man sitter häktad i Sverige misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och försök till grov smuggling. Ytterligare två män i Sverige misstänks i ärendet, och åtal väntas i mitten av februari.