Fakta: Terrordåden i Paris

På kvällen fredagen den 13 november 2015 utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödades.

Trettio minuter senare utlöste ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion, dock utan att döda andra än sig själva.

Samtidigt öppnade attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödades. En av attentatsmännen sprängde sig själv till döds.

Klockan 21.40 gick tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal uppträdde. De sköt mot publiken och tog gisslan. Tre timmar senare stormade polisen Bataclan. Då hade 89 personer dödats av attentatsmännen.

130 personer dödades totalt av terroristerna. Över 350 människor skadades. Sju gärningsmän dödades.

Fakta: Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, född 1989, hyrde två av de bilar som användes under terrordåden i Paris den 13 november. Bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av bilarna, som andra gärningsmän – däribland brodern Brahim – sköt ifrån mot restaurangbesökare.

Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café på Rue Voltaire och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, påträffades i en Parisförort efter dådet.

I stället fick Salah hjälp av vänner från Bryssel att fly från Paris. Deras bil stoppades av polis på vägen, men tilläts fortsätta eftersom inget ansågs tyda på att de varit inblandade i attacken.

26-årige Abdeslam körde en av bilarna under terrordåden i Paris i november och misstänks även ha planerat att agera självmordsbombare. Men i stället flydde han hem till Bryssel och har sedan dess jagats intensivt av polis över hela Europa.

Nu är han gripen – bara något kvarter från hemmet, mitt inne i den nedgångna centrumkommunen Molenbeek. Och bara några kilometer från EU-ledarnas toppmöte som pågick under fredagen.

Polisen slog till under eftermiddagen, efter att ha fått upp spåret via den räd som gjordes i Brysselkommunen Forest i tisdags. Abdeslam och ytterligare en person flydde tillslaget, men var sedan tillräckligt oförsiktiga så att polisen kunde få upp spåret efter dem, rapporterar tv-kanalen RTBF.

Skjuten i benet

Abdeslam sköts i benet av polisen och fördes till sjukhus med ambulans. En advokat som företräder terroroffren i Paris har redan hunnit kräva att han måste utlämnas.

Frankrikes president Francois Hollande, som redan var i Bryssel på grund av toppmötet tog sig snabbt till det belgiska regeringshögkvarteret för att följa utvecklingen tillsammans med Belgiens premiärminister Charles Michel. Och vid en presskonferens på fredagskvällen förklarade Hollande att han förväntar sig ett snabbt utlämnande av Abdeslam till Frankrike.

Enligt Hollande fortsätter också jakten på fler personer som varit med i organiseringen av attackerna.

Enligt belgiska riksåklagaren har fem personer, varav två skadade, frihetsberövats i samband med tillslaget, rapporterar Reuters. Ytterligare en person, förutom Abdeslam, var efterlyst. Övriga tre frihetsberövade ska ha skyddat de båda efterlysta.

USA:s president Barack Obama ringt till de franska och belgiska ledarna och gratulerat dem till gripandet av Abdeslam.

Ett genombrott

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, säger att det är ett genombrott i utredningen om Parisattackerna – om det är Abdelslam som gripits.

– Det är väldigt bra att han gripits levande. Då får man möjlighet att förhöra honom och ställa en serie väldigt viktiga frågor om just Parisattackerna och dessutom om eventuella kommande attacker.

Brun konstaterar att det är osäkert om Abdelslam varit i Belgien hela tiden.

– Han kan mycket väl ha gömt sig i Holland, i Tyskland eller i Frankrike. Men han har kanske återvänt till Belgien av olika anledningar.

Påverkar inte Sverige

Brun säger att han i nuläget inte känner till någon koppling mellan Sverige och Parisattackerna. Men han pekar på att det finns aktiva jihadistiska nätverk i Sverige med kopplingar till övriga Europa och Mellanöstern, och att sådana kopplingar fanns redan på 1990-talet.

– Vilken roll den här kopplingen har i just Parisattackerna vet jag inte. Men vi kan i alla fall se att det finns en koppling mellan Sverige, Europa och Mellanöstern vad gäller just de jihadistiska nätverken.

Sveriges säkerhetsnivå påverkas inte av gripandet av Abdeslam.

– Det är en framgång för utredningen. Men det är en belgisk operation och påverkar inte hotnivån i Sverige, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo, till TT.