Krav-märkt

• Krav-märkt mat måste ta större hänsyn till miljö och djurhållning än vad svensk lag kräver för vanlig produktion, och även större än vad EU kräver för ekologisk märkning.

• 38% ökade försäljningen av Krav-märkta produkter i svenska butiker med under förra året.

• Störst var ökningen av djupfrysta bär 98%.

• 66% ökade försäljningen av gräddprodukter

• 65% ökade försäljningen av kött.

De svenska kommunernas satsning på ekologisk mat har skapat en efterfrågan som är svår att mätta. Det slår organisationen bakom Krav-märket fast i en rapport, skriver Dagens Ny­heter. Under fjolåret var bristen störst på ekologiskt fläsk och kyckling.

– Skolor och andra offentliga köks andel av ekologiskt i inköpen har legat på en tillväxt på cirka 20 procent de senaste åren. De är en bra kund till lantbruket, de är långsiktiga, de köper till exempel köttdetaljer som inte säljer lika bra i butik och de köper mycket mjölk, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav, till tidningen.

Varje dag äter tre miljoner människor en offentlig måltid i Sverige. Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin måltid, förklarar att det finns kommuner som måste trappa ned på ambitionerna eftersom de inte lyckas hitta leverantörer.

– Det driver marknaden något enormt, mycket mer än restau­ranger. Många vuxna har en skev bild av skolmat och offentlig mat, de lever kvar i den standard som fanns på 70- och 80-talen men det har hänt mycket sedan dess, säger Pär Bergkvist till DN.

Enligt Johan Cejie jobbar Krav för att hitta nya producenter, men omställningen till ekologisk produktion bromsas av den krassa ekonomiska verkligheten.

– Det är en väldigt stor investering för en bonde att ställa om till Krav. Det viktigaste är att de får mer betalt eller lika mycket betalt som tidigare. Det får inte bli prispress på bönderna, säger Johan Cejie till DN.