Ekonomernas tips för hur du får dina pengar att växa
  • Betala av gamla räkningar och skulder först. 
  • Ett säkert sätt att spara pengar på är är att sätta in din skatteåterbäring på ett sparkonto. Där sitter de tryggt, men du får inte ut någon ränta och besparingarna växer inte. 
  • Investera i aktier eller fonder om du vill få dina pengar att växa. 
  • Om du investerar en relativt liten summa i aktier, exempelvis runt 7 000 kronor, bör du satsa på en aktiefond snarare än enskilda aktier. 
  • Genom att lägga dina aktier i ett investeringssparkonto undviker du att skatta 30 procent när du vill ta ut dina pengar. Istället betalar du en betydligt lägre skattesats under tiden aktierna sitter på kontot. 
  • Dela upp skatteåterbäringen – gör något roligt för en del av pengarna och spara undan resten. 

Om du deklarerat innan den 2 maj genom att smsa eller ringa, alternativt använt dig av Skatteverkets app eller e-tjänst, så kan du räkna med att få din skatteåterbäring inom en snar framtid. Om du anmält ett konto redan kan du enligt Skatteverket ha pengarna redan vecka 23, alltså från den 7 juni. 

Enligt privatekonomen Jens Magnusson på SEB är det viktigt att fundera över hur du ska hantera dina pengar. Om du får några hundralappar kan de vara ett bra bidrag till någon planerad utgift, exempelvis semesterresan. Om du däremot har ett par tusenlappar att röra dig med är alternativen fler. 

LÄS MER: Skatteverket varnar: Bluffmejl som erbjuder skatteåterbäring i omlopp

– Får man en ordentlig återbäring kan man dela upp det, alltså välja att spendera en del och sätta undan resten till sparande. Men det är också lurigt, antingen kan du spara dem säkert på ett bankkonto utan ränta eller köpa aktier och få avkastning, säger Jens Magnusson. 

Om du vill investera i aktier eller fonder behöver du minst några tusenlappar för att de ska göra en märkbar skillnad i framtiden, 7000 - 10 000 kronor är en bra start. Aktier innebär alltid en risk, men om du tänker långsiktigt pekar det på att det är en bra investering, enligt Jens Magnusson. 

– Om man inte är van vid aktier och man vill gå in med 7000 kronor tycker jag att det är onödigt riskfyllt att köpa enskilda aktier. Tipset är istället att investera pengarna i en aktiefond, säger han. 

En aktiefond är som en påse med lite gott och blandat i – den innehåller flera olika sorters aktier vilket gör att du får en jämn riskspridning. Du har fortfarande möjlighet att få bra utdelning på pengarna. 

Enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, är det bra att investera brett i fonder både i Sverige och globalt för att minimera risken att förlora en stor summa pengar.  

LÄS MER: Guide: Så kommer du igång med ditt aktiesparande

– Du kan även satsa på ett investeringssparkonto, som fungerar som en korg. Där lägger du aktier och fonder som du köpt. När du vill ta ut pengarna betalar du ingen skatt, bara en schablonbeskattning som inte är särskillt hög, säger Ingela Gabrielsson. 

Innan du investerar i något är det viktigaste enligt både Ingela Gabrielsson och Jens Magnusson att utvärdera sin ekonomiska situation just nu. Att betala av räkningar, lån eller andra skulder ska prioriteras framför investeringar. 

– Gör det tråkiga först, det är inte konstigt att man har utgifter som släpar efter men det är viktigt att rätta till det som gått snett först, säger Ingela Gabrielsson.