– De har litat fullt ut på honom.

Vice chefsåklagare Pernilla Törsleff om hur personerna som påstås ha bedragits på 5,7 miljoner uppfattat 51-åringen.

Fakta: Två dubbelmord

Den 28 maj hittades en man och en kvinna i 70-årsåldern döda efter en brand i en villa Norrahammar, söder om Jönköping. Det visade sig senare att paret hade misshandlats svårt, och att mannen var död innan branden startade.

Den 8 juni anhölls en 51-årig man, misstänkt för att ha mördat paret och anlagt branden. Han häktades två dagar senare och har delvis erkänt.

Sedan fann polisen kopplingar mellan 51-åringen och ett annat par i 70-årsåldern, som hittats döda när en sommarstuga brunnit ner på bergsområdet Hökensås, i Tidaholms kommun, den 10 mars.

51-åringen åtalas nu för två dubbelmord och två grova mordbränder, samt grova bedrägerier på sammanlagt drygt 5,7 miljoner kronor mot 17 personer.

Han greps sedan polisen konstaterat att han köpt tändvätska av ett visst märke samma dag som branden i Norrahammar. Tomma flaskor hittades på brandplatsen,

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att 51-åringen inte är allvarligt psykiskt störd,

Döms den 51-årige mannen av Jönköpings tingsrätt blir han ett mycket ovanligt fall i svensk rättshistoria. Att någon vid flera tillfällen mördar flera personer betecknas som extremt sällsynt. Att det dessutom skett av ekonomiska skäl, som åklagarna hävdar, skulle göra händelserna än mer anmärkningsvärd.

Dödade äldre par

Åtalet som lämnades in på onsdagen omfattar två dubbelmord, båda i samband med grova mordbränder, samt grova bedrägerier mot 17 personer. Enligt åklagarna fick mannen disponera pengar för att investera dem, men i stället gick de till hans egna aktieköp och konsumtion.

Mordoffren är två par i 70-årsåldern som 51-åringen var bekant med och också ekonomisk rådgivare till, enligt åklagarna.

Det ena paret hittades döda när deras sommarstuga i bergsområdet Hökensås, norr om Jönköping, brunnit ner i mars. Det andra paret hittades efter en brand i en villa i Norrahammar, söder om Jönköping.

Kofot och tändvätska

Enligt åtalet misshandlade 51-åringen offren innan han satte eld på husen. Han uppges bland annat ha använt en kofot, som senare hittades på hans kontor, och ett basebollträ. Till bevisningen hör också spår av tändvätska på offrens kläder, blodspår på kofoten samt kvitton från 51-åringens inköp av två basebollträn, tändvätska och hyrbil.

Som kapitalförvaltare var 51-åringen en man som ingav sina uppdragsgivare stort förtroende.

– De har litat fullt ut på honom. De har inte fått några handlingar om hur pengarna använts, och heller inte begärt det, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff.

Men enligt åklagarna sjönk 51-åringens egen inkomst drastiskt under de senaste åren och i våras bedöms hans ekonomiska situation ha varit "helt ohållbar".

Delvis erkänt

Mannen hade bokat träff med paret i Norrahammar på kvällen den 27 maj. Han slog först ihjäl maken med ett basebollträ, och attackerade sedan kvinnan som kom hem senare, enligt åklagarna. 51-åringen har delvis erkänt brotten.

Däremot nekar han till morden och mordbranden på Hökensås. Hans advokat, Leif Silbersky, är förvånad över att det väcks åtal i det fallet.

– Det har inte ens gått att fastställa dödsorsaken för de avlidna. Åklagarna chansar och hänvisar till indicier, säger Silbersky.

Enligt Silbersky var inte heller 51-åringens ekonomiska situation helt ohållbar vid tiden för bränderna som åklagarna påstår.