Fakta: Omstridd halvö

Krimhalvön ligger i Svarta havet. Den enda landförbindelsen är det smala Perekopnäset, som leder norrut till det ukrainska fastlandet. Krim är till ytan något mindre än Småland och har cirka 2,3 miljoner invånare, de flesta av dem etniska ryssar.

Krim var ryskt både före och efter revolutionen mot tsaren 1917, men blev ukrainskt i och med ett beslut av Sovjetunionens ledning 1954.

Det beslutet har sedermera varit omstritt i Ryssland, och i februari 2014 började prorysk milis erövra mål på Krim. Bara några veckor senare, den 16 mars 2014, iscensattes en i omvärlden utdömd folkomröstning. Resultatet blev att 97 procent ville bryta sig loss från Ukraina. Två dagar senare införlivade Ryssland halvön i Ryska federationen.

Det ledde till en blodig konflikt mellan rysk- och västvänliga krafter i andra delar av sydöstra Ukraina. I protest mot Rysslands roll har västvärlden infört sanktioner mot ryska ledare.

Två stora kraftledningar, som står för uppemot två miljoner människors elförsörjning på Krim, ligger nere, meddelar Rysslands energidepartement enligt Reuters.

Helt strömlöst blir det dock inte. Reservgeneratorer för bland annat sjukvård har tagits i bruk. Departementet uppger också att 13 mobila turbiner – naturgasdrivna generatorer som ofta är placerade i långtradare – har satts in.

Enligt departementet var vid elvatiden svensk tid 1,6 miljoner av halvöns 2 miljoner invånare utan el. Krims ryskstödde premiärminister Sergej Aksionov meddelar på Facebook att planerade elavbrott kommer att ske enligt ett rullande schema. Han uppger att även vattenförsörjningen kan råka ut för tillfälliga avbrott, uppger Interfax.

Inga hushållsapparater

Aksionov uppmanar Krims invånare att inte använda elektriska hushållsapparater. Invånarna på Krim verkar vara luttrade.

– Vi är redan vana vid elavbrott och har bunkrat upp batterier. Problemet är att kylskåpet stängs av, säger 56-årige Oleg till AFP:s reporter.

49-årige Konstantin som bor i Sevastopol är kritisk till myndigheterna senfärdighet.

– Dessa värdelösa tjänstemän kan inte sköta staden och de har ännu inte byggt en lokal kraftstation.

Skyller på Kiev

Det är inte känt vilka som ligger bakom sprängningarna. Aksionov skyller på myndigheterna i Ukraina. I Kiev meddelar regeringen att en utredning tillsatts .

Krimtatarer har sedan i lördags demonstrerat i protest mot att myndigheterna fängslat aktivister som är emot den ryska annekteringen. Tidigare i höst försökte man blockera vägarna som går från Ukraina till Krim, men krimtatarer förnekar till Reuters att man har något med elstoppet att göra.

Enligt ukrainska medier har aktivister från högerextrema Högra sektorn och halvmilitär polis kämpat om herraväldet över kraftledningarna från Ukrainas fastland till Krim i flera dygn. På lördagskvällen sägs extremisterna ha lyckats förstöra ledningarna.

Mot ockupationen

Förra veckan sprängdes två andra kraftledningsstolpar. Extremisternas mål är uppenbarligen att ställa till det för den ryska Krimockupationen medan tid är. Än så länge får Krimhalvön det mesta av sin el via Ukraina, men febril aktivitet pågår för att lägga undervattensledningar från det ryska Krasnodar-området västerut till Krim.

Enligt ryska medier kan de ledningarna börja tas i bruk från och med december, vilket skulle innebära att en stor ukrainsk hållhake på Krimhalvön försvinner.