Hit kan du vända dig för hjälp om du blir mobbad

Utöver att prata med någon i din närhet som du litar på kan du också vända dig till skolans kurator eller skolsköterska – de har tystnadsplikt om du vill det. Alla som arbetar i skolan är enligt lag skyldiga att stoppa mobbning så fort de får reda på det. 

Här kommer en lista över andra ställen du alltid kan höra av dig till:

Barnens Hjälptelefon (BRIS) 116 111

Öppet: Vardagar 10 – 21 (stängt onsdagar 13-16), lör-sön 14-21.

Hit kan alla under 18 år ringa. Samtalet är gratis och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt. Om du inte vill ringa till Barnens hjälptelefon kan du alltid tryggt och anonymt mejla till vuxna på BRIS på www.bris.se. 

BRIS-chatten

Öppet: Vardagar 10 – 21 (stängt onsdagar 13-16), lör – sön 14 – 21.

Här kan du som är under 18 år chatta med en kurator.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP/PBU-mottagning)

Till BUP/PBU kan du vända dig för att få stöd och hjälp bland annat genom samtal. Det kan till exempel handla om att du mår psykiskt dåligt, har varit med om svåra upplevelser, känner dig deprimerad eller på annat sätt har det jobbigt.

Barn- och elevombudet, BEO

Till BEO kan du vända dig om du känner dig kränkt eller illa behandlad på förskolan, fritids eller i skolan. De vuxna på skolan måste göra något så fort de får veta att du råkar illa ut, men om det inte sker eller om det ändå inte blir bättre kan du vända dig till BEO. Du kan ringa till 08-586 080 00, vardagar kl 9.00-12.00 eller mejla till beo@skolinspektionen.se.

Diskrimineringsombudsmannen, DO

Till DO kan du vända dig om du känner dig diskriminerad på förskolan, fritids eller i skolan. De vuxna på skolan måste göra något så fort de får veta att du råkat illa ut, men om det inte sker eller om det ändå inte blir bättre kan du vända dig till DO. Ring 08-120 20 700 (växeln) eller 020-36 36 66 (kostnadsfritt nummer). Du kan också mejla till do@do.se.

Brottsofferjouren (BOJ) 0200-21 20 19

Öppet vardagar 9-16

Brottsofferjouren (BOJ) är en ideell organisation som finns i hela landet. Här kan du få prata med en person som lyssnar på dig. Många gånger är mobbning ett samlingsnamn för olika handlingar som enligt lagen är brott. BOJ lyssnar, ger råd och håller kontakten tills det känns bra. Om du vill kan de följa med dig till polisen eller en rättegång. Du betalar inget för att få hjälp av BOJ. Du kan också skicka mail till unga@boj.se och ställa frågor. Du kan ringa anonymt eller träffa BOJ.

Juridikinstitutet

Har du blivit utsatt för hot eller kränkningar på internet? Juridikinstitutet är en ideell organisation som hjälper personer som blivit utsatta för näthat genom juridisk rådgivning. Mejla till info@juridikinstitutet.se. 

Mind

Till Mind kan du vända dig om du behöver veta mer eller vill prata med någon om psykisk hälsa och ohälsa. Hit kan du mejla eller chatta på självmordupplysningen. Alla som svarar där har fått utbildning i självmordsförebyggande arbete. Mind-chatten är öppen vardagar 19-22.

UMO

UMO är din ungdomsmottagning på nätet. Här kan du läsa och ställa frågor om sånt som rör sex, hälsa och relationer som exempelvis kärlek, vänskap, kränkningar, kroppen eller familjen. De som svarar är barnmorskor, sjuksköterskor, läkare, kuratorer och dietister som jobbar på ungdomsmottagningar.

KÄLLA: Friends.se

I tio år utsattes Elenor Bengtsson för mobbning. Redan när hon gick i första klass fick hon höra elaka saker. Sedan trappades det upp och till slut fick hon dagligen höra olika förslag på sätt hon kunde dö på.

– Efter ett tag märkte mina föräldrar att någonting inte stod rätt till. Jag hade börjat bete mig konstigt, jag blev irriterad så fort de sa något, jag stängde igen dörren, jag ville inte prata, jag bara grät.

Hennes föräldrar pratade med lärarna i skolan.

– De har under alla år försökt stötta mig och kämpat för att jag skulle ha det bättre i skolan. Men det hjälpte inte. Jag minns att mamma till och med ringde till en av mina mobbares föräldrar. Men mobbaren bara förnekade allting.

LÄS MER: "Ny studie: mobbning är värre än hemska föräldrar"

Hon började tänka på självmord redan i årskurs 3. Det stannade vid tankar, men flera gånger var hon nära att försöka. Föräldrarnas stöd och hennes djur, hästen, fick henne att orka fortsätta.

Hon säger att de inte pratade mycket om mobbning i skolan och att hon gick i en väldigt stökig klass. Lärarna hade fullt upp med de som hördes och syntes mest.

I mellanstadiet blev hon fastbunden vid en lyktstolpe. Det är en av alla saker hon fick genomlida. En av de jobbigaste händelserna, något hon än i dag har svårt att prata om, är vad som hände en dag i tjejernas omklädningsrum efter idrotten.

– Det var jobbigt att duscha med tjejerna. De tryckte alltid ner på min kropp. Jag var äcklig, jag hade en ful hårfärg, allt möjligt. Så jag valde alltid att duscha sist, jag väntade ut de andra. En gång hängde jag upp handduken, tog av mig kläderna och gick in i duschen när alla andra gått. När jag stod inne i duschen så hörde jag plötsligt tjejer skratta och var högljudda.

Plötsligt sprang flera av killarna i klassen in i omklädningsrummet, rakt in i duschen där hon stod.

– Reaktionen är så klart att man vill ta sin handduk och skyla sig direkt. Men då hade tjejerna tagit alla mina kläder och handduken, jag hade ingenting. Jag stod där helt naken. Så jag kröp ihop på golvet och försökte hålla tårarna inne. För om man grät, då fick man höra saker för det. Några av killarna sprang ut igen. Men jag minns att en kille stannade. Han gav sig på mig och började säga en massa elaka saker om mig och om mina föräldrar. Men jag stod ut. När han inte fick någon reaktion så gick han också ut till slut. Då satt jag kvar och började gråta.

LÄS MER: "Kräver 90 000 för två år av mobbning"

Skolan försökte anordna extrainsatta föräldramöten med mobbarnas föräldrar, och lärarna försökte informera om hur man är en bra kompis. Men inget vuxenvärlden gjorde hjälpte. I högstadiet orkade hon knappt gå till skolan längre.

– Jag vet inte vad skolan skulle ha gjort annorlunda. Men de pratade inte riktigt med mig, de frågade aldrig mig mellan lektionerna hur jag egentligen mådde. Fast de visste att jag mådde dåligt.

I dag mår Elenor Bengtsson bra. Hon är 35 år gammal och är nyexaminerad från psykiatriprogrammet på Mittuniversitetet och föreläser om mobbning. För ett år sedan startade hon även en Facebook-grupp för att hjälpa andra utsatta.

– Jag har bearbetat det som hänt, men det kommer nog alltid att sitta kvar och det kommer alltid att vara ett stort ärr. 

LÄS MER: "Norska regeringen: bötfäll skolor som inte följer upp mobbning"

Till de som går genom liknande situationer i dag säger Elenor Bengtsson att det kommer att bli bättre.

– Det är så här nu, men ge inte upp. Och var inte rädd för att berätta för vuxna som du litar på om vad som pågår, även om det kan vara jättejobbigt. Du är stark. Och glöm inte att det absolut inte är något fel på dig, det är de andra som gör fel.