Fakta: Larmade om sexövergrepp

I juli 2014 nåddes Anders Kompass, chef på FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève, av en rapport om sexuella övergrepp som begåtts av FN-soldater i Centralafrikanska republiken.

Franska soldater pekades ut och Kompass lämnade över rapporten till den franska delegationen i Genève.

Kompass anklagades av FN för att ha missbrukat sin tjänsteställning och stängdes av. Tre olika utredningar har friat honom.

FN-tjänstemannen Anders Kompass blev avstängd efter att ha lämnat ut en rapport om att FN-soldater förgripit sig på barn i Centralafrikanska republiken. Kompass, som i december friades av en utredning, riktade i går kritik mot Jan Eliassons tystnad under processen. "Att han tänkte på mig – det hade varit välkommet" sade han i en intervju med TT.

Men Eliasson säger att FN:s jurister avrådde honom från att ha kontakt med Kompass.

– Så länge utredningen pågick skulle inte ledningen i New York vara i kontakt med dem som utreddes. Men Anders Kompass är en gammal medarbetare till mig från tiden när jag var utrikesminister och kabinettssekreterare och jag skickade via vänner hälsningar till honom, säger Jan Eliasson.

Medarbetare ska tala ut

Eliasson säger att han och generalsekreteraren Ban Ki-Moon tog situationen på stort allvar och att det var därför en extern utredning tillsattes.

– Det var just slutsatserna från denna oberoende utredning som generalsekreteraren och jag satte i gång som ledde till att Anders friades, säger Jan Eliasson.

Två saker står klara för FN-ledningen efter utredningen, enligt Eliasson:

– Vi kommer stenhårt stå upp för nolltolerans när det gäller sexuella övergrepp. Vi kommer också stå upp för vikten av att våra medarbetare talar ut och modigt tar ställning, säger han.

I rapporten framkom att en medarbetare uppgett att Eliasson informerats om övergreppen redan sommaren 2014, men senare har tagit tillbaka uppgiften. Eliasson säger att medarbetaren tänkt informera honom, men inte gjort det:

– Vi var mitt uppe i Gazakrisen och ingen information nådde mig. Jag kan garantera att första gången jag hörde om detta var när det kom ut i april förra året, säger han.

Nya uppgifter om övergrepp

På fredagen kom nya anklagelser om att FN-soldater begått sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken.

– Vi tar uppgifterna på djupt allvar. Ett stort problem, och det var kanske i den andan Anders Kompass arbetade, är att väldigt få regeringar följer upp de här fallen. Det är därför vi för första gången talar om vilka länder det handlar om och begär att de gör egna utredningar, säger Jan Eliasson.