Året var 1965 och journalisten och författaren Elisabet Höglund var på en studentresa i Venedig. Nu berättar hon för första gången att hon blev usatt för ett våldtäktsförsök där.

– Jag hade varit och tittat på det berömda glasbruket Murano utanför Venedig. Där träffade jag en man som arbetade där.

Hon berättar att de bestämde sig för att ses den kvällen och att mannen bjöd med henne på en fest.

– När jag kom till festen var det jättemycket folk där och alla var väldigt fulla. Festen hölls i en liten lägenhet. Den här mannen, som jag faktiskt delvis har förträngt, blev alltmer berusad och visade allt större intresse för mig. Till slut drog han in mig i ett intilliggande rum, tvingade ner mig på golvet, började slita i mina kläder och försökte våldta mig. Jag skrek, protesterade och slogs med honom.

LÄS MER: "Experterna slår hål på sex myter om våldtäkter"

Till slut lyckades hon göra sig fri och rusade ut ur lägenheten och ut på gatan för att till sist hitta tillbaka till sitt hotell, berättar hon.

– Där delade jag rum med en annan svenska, men jag berättade inte för henne vad som hänt.

Elisabet Höglund minns att hon var fruktansvärt rädd.

– Jag var ung och hade väldigt lite erfarenhet av män. Jag var samtidigt godtrogen. Jag trodde att ett nej faktiskt betydde ett nej. Men så hade den här mannen inte uppfattat det. Min kropp var hans. Samtidigt var jag fruktansvärt förbannad på mig själv. Hur hade jag kunnat vara så blåögd att jag gick med en vilt främmande karl till en helt främmande fest med helt främmande människor?

Hon säger att samma sak var nära att upprepas några år senare i Valencia i Spanien, men att det inte hann leda till ett våldtäktsförsök den gången. Hon polisanmälde aldrig händelserna.

– Det hade jag inte ens någon tanke på. Hade de lyckats våldta mig hade saken kommit i ett annat läge.

Varför har du valt att inte prata om det här förut?

– Jag har helt enkelt inte känt behov av det. Jag skäms över mina tilltag och ser det som utslag av ungdomlig naivitet och godtrogenhet och brist på kunskaper om hur män är. Jag tyckte heller inte att det blev så farligt till slut eftersom jag lyckades komma undan och det blev inga fullbordade våldtäkter.

LÄS MER: "7 av 10 våldtäktsoffer paralyserades"

Har du blivit utsatt? Hit kan du vända dig:

Anmäl alltid övergrepp till polisen. Ingen får göra saker du inte vill med dig och din kropp. Här är en rad ställen du kan vända dig till för att få hjälp och stöd.

Brottsofferjouren

Brottsoffer kan få stöd genom lokala brottsofferjourer i landet. Dit vänder sig varje år kring 50 000 svenskar. De som tar kontakt har oftast blivit utsatta för misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld, enligt Brottsoffermyndigheten. Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida

RFSL:s brottsofferjour 

Är till för dig som är homosexuell, bisexuell eller transperson. Ring  020-34 13 16 eller gå in på hemsidan.

Kvinnofridslinjen

Är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer 

Om du behöver lämna ditt hem finns det ett stort antal kvinnojourer i Sverige. Antingen letar du rätt på en som passar på nätet, eller så kan du gå in på exempelvis Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer eller tjejjourer i Sverige) och gå in på kartfunktionen. Du kan även gå in på Unizons hemsida  här. Kvinno- och tjejjourer går också bra att prata med för att få mer allmän hjälp.

Mansjourer 

Om du är man som utsatts för övergrepp kan du ta kontakt med lokala mansjourer som du hittar här.

Socialtjänsten

Om du misstänker att ett barn utsätts för sexuella övergrepp så ta kontakt med socialtjänsten i din kommun.

Bris

Som barn kan du ringa BRIS, Barnens rätt i samhället, för att få prata och för att få hjälp med vart du kan vända dig. Ring 116 111.

Ungdomsmottagningen 

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp och törs inte prata med dina föräldrar eller någon i skolan så ta hjälp av ungdomsmottagningen. De har tystnadsplikt, men måste anmäla till socialtjänsten om de misstänker att någon far illa hemma till exempel. Det finns också en ungdomsmottagning på nätet som heter Umo – här hittar du dem!